Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Chai

To właśnie przyprawy sprawiają, że indyjska kuchnia jest tak fascynująca dla miłośników jedzenia na całym świecie – tyczy się to także napojów. Intensywnie doprawiona herbata chai stała się prawdziwą gwiazdą wśród napojów i często nawet sprawia, że wielbiciele kawy przerzucają się na herbatę. Ta pełna smaków kompozycja jest idealna na zimny sezon.

Gorąca mieszanka z indyjskimi korzeniami

Gorąca wskazówka z indyjskimi korzeniami
Kremowo-ostra herbata chai oferuje styl indyjski całemu światu. Jako zimowy napój rozgrzewający zachwyca swoimi wyśmienitymi przyprawami nawet amatorów kawy, jako chai latte lub o smaku owocowym.

Swoją moc zawdzięcza czarnej herbacie oraz wielu różnym smakom przypraw: herbata chai pochodzi od przyprawionej herbaty z tradycji starożytnych Hindusów i stała się kultowym napojem znanym obecnie wszędzie. Współczesne trendy herbaciane związane są z masala chai (masala = mieszanka/kompozycja przypraw, chai = herbata), która jest znana i ceniona w całej południowej Azji. Mocna, słodka i wyśmienicie kremowa; ten napój ma swój status – jest przysmakiem , który zdobył wielu wielbicieli w różnych krajach.

W Indiach chai jest wszechobecny; pije się go wszędzie i o każdej porze dnia – nie tylko w restauracjach, ale także na ulicach i miejscach publicznych gdzie, jest lany z wielkich zbiorników. Lubiący podróżować miłośnicy jedzenia przywieźli, jako część południowoazjatyckiej kultury, tę wyjątkową herbatę do swoich krajów i teraz mogą cieszyć się tym wspaniałym orientalnym elementem w ich codziennym życiu. Herbata chai zawdzięcza dużo wyselekcjonowanym przyprawom, które dodają jej mocy i smaku.

Dokładne kompozycje różnią się od siebie w zależności od regionu i tradycji, a czasem nawet od rodzinnej receptury. Wśród dodatków smakowych znajdują się często anyż, liść laurowy i nasiona kopru. Wszystkie te przyprawy są znane w Indiach od wieków i cenione za ich pozytywne działanie dla zdrowia. Na przykład, tradycyjna nauka ajurwedy przypisuje przyprawom herbaty chai pobudzające oraz wspomagające trawienie właściwości. Dlatego też, ta herbata jest idealnym zimowym napojem, który nie tylko dobrze smakuje, ale także rozgrzewa od środka i budzi do życia.

Chai latte z mleczną pianką

Charakterystyczne przyprawy do herbaty chai:

typowe-przyprawy-cardamon  Kardamon jest podstawą. Najlepsze są świeżo rozgniecione strąki kardamonu, które dają dużo więcej smaku niż ten gotowy, w proszku.
typowe-przyprawy-imbir  Imbir w małych kawałkach składa się na część mikstury. To właśnie ten pikantny korzeń nadaje naparowi właściwości rozgrzewających.
typowe-przyprawy-cynamon  Cynamon może być zmielony albo użyty w postaci (niezbyt drobno) połamanych pałeczek. Dodaje on słodkawego, przyjemnego smaku. 
typowe-przyprawy-pieprz
Ziarnka pieprzu, najlepiej świeżo zmielone, również dodawane są do naparu. Należy być ostrożnym w ilości jaką się używa, inaczej herbata chai będzie zbyt pikantna. 
typowe-przyprawy-galka-muszkatolowa
Gałka muszkatołowa również musi być zawsze świeżo zmielona, aby dać herbacie pełnego smaku. Ponieważ i w tym przypadku jej smak jest intensywny, ważne jest, aby nie przesadzić z użytą ilością.

typowe-przyprawy-gozdziki
Goździki nie mogą być połamane, lecz dodawane w całości. W przeciwnym wypadku szybko sprawią, że herbata stanie się gorzka

Zadbaj o dobrą jakość herbaty i przypraw

Aby herbata chai miała odpowiednią bazę, należy użyć czarnej herbaty wysokiej jakości, na przykład Assam lub Darjeeling z Indii. Koneserzy herbaty częściej wybierają herbatę sypaną  niż tę w torebkach, mimo, że te drugie są praktyczniejsze. Jeśli chodzi o przyprawy, najlepszy smak dają świeże ich odmiany, które zostały starte lub pokruszone zaraz przed użyciem. Biały bądź brązowy cukier, cukier trzcinowy, a nawet miód czy syrop klonowy nadają się do słodzenia. A ci, którzy lubią naprawdę kremową herbatę, powinni dodać mleka z dużą zawartością tłuszczu. Jakie ilości mleka i cukru zostaną użyte, zależy od upodobań – dla Hindusów oryginalna herbata chai może zawierać duże ilości każdego z tych dwóch składników. 
Gotuj przyprawy razem z mlekiem

Odpowiednio przygotowana i podana

Dokładne przygotowanie herbaty chai zależy od przepisu. Jednak droga do indyjskiego oryginału w każdym przypadku wymaga odrobiny cierpliwości. Zasadniczo, najpierw przez kilka minut gotujemy przyprawy w wodzie, a potem dodajemy herbatę, cukier i mleko. Następnie całą mieszankę znowu gotujemy i odstawiamy do naciągnięcia albo pozostawiamy na małym ogniu –  niektórzy  tylko na 4 – 5 minut, inni uznają 15 minut za minimalny czas naciągania. W Indiach podczas tego procesu wyciąga się herbatę kilka razy i wkłada z powrotem do garnka. W ten sposób herbata staj się wyjątkowo kremowa, ponieważ powietrze łączy się z herbatą i mlekiem. Przed podaniem napój chai jest przelewany przez sitko.

Ci, którzy chcą trzymać się tradycji, podają herbatę w filiżankach albo szklankach ze spodkiem. W Indiach nalewa się odrobinę herbaty chai do spodka po to, aby ochłodziła się i można było ją szybciej wypić. Można też znaleźć gotowe produkty - wystarczy dodać wody do syropu bądź proszku. Jednak oryginał, który trzeba przyrządzać samemu, ma dużo więcej do zaoferowania w kwestii smaku. Solone orzeszki i pistacje często są serwowane jako dodatek do herbaty chai.

Czy wiesz, że...

Wszystkie odmiany herbaty na świecie wywodzą się z dwóch różnych oryginalnych krzewów herbacianych – jednego z Chin i jednego z Assam w Indiach. Różne krzyżówki, warunki klimatyczne, okresy zbiorów i metody przetwarzania sprawiły, że istnieje ogromna liczba niezliczonych rodzajów herbat. Chiny i Indie są wciąż największym producentem herbat, na czele takich państw jak Sri Lanka, Indonezja, Kenia, Wietnam czy Turcja.

Alternatywa dla cappuccino

Swoim niezwykłym smakiem i kremową konsystencją herbata chai sprawiła, że zaczęło ją pić wielu amatorów kawy, a ona sama zaczęła być alternatywą dla cappuccino czy latte macchiato. A wszystko dlatego, że dzisiejsza herbata chai występuje w różnych postaciach, na przykład w postaci chai latte ukoronowanej lekką pianką z mleka. Dlatego też występuje ona pod różnymi postaciami jako stała pozycja w dzisiejszych kawiarniach. Jednak herbata chai nie byłaby aż tak popularna, jeśli nie podlegałaby ciągłej ewolucji w nowoczesne odmiany: wśród bezkofeinowych przyprawianych herbat jako baza używany jest na przykład łagodny gatunek herbaty roiboos. Dostępne są także herbaty chai z herbatami owocowymi łączące orientalne przyprawy z, na przykład, aromatem jabłka, brzoskwini, mandarynki czy papai.

Od gorącego do zimnego przez deser

Chai grog to herbata z kieliszkiem rumu, która jest wyjątkowo mocna i rozgrzewająca. Nowocześni barmani używają również przyprawionych herbat jako niezwykłego dodatku do koktajli. A podczas ciepłych miesięcy herbata chai zmienia się w lodowate napoje i smoothies, w towarzystwie , egzotycznych soków owocowych i mleka kokosowego. Ci, którzy nie chcą się delektować swoją herbatą chai jedynie z filiżanki lub szklanki, mogą użyć jej, aby wzbogacić smak deserów czy ciast – od chai sernika, miodowego ciasta i babeczek, po  crème brûlée albo panna cottę z aromatem herbaty chai. Dodaje się do nich albo herbatę chai, albo typowe dla herbaty chai przyprawy. W taki sposób hinduski akcent kusi miłośników jedzenia na coraz to nowsze sposoby.
Ciąg dalszy z pewnością nastąpi!

Panna cotta na styl herbaty chai

Przepisy kulinarne