Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Carpaccio warzywne i owocowe – rozkosz w plasterkach

Cieniutko pokrojone, pomysłowo przyprawione i artystycznie ułożone – carpaccio warzywne lub owocowe można spotkać pod wieloma eleganckimi postaciami. Nie sposób wyobrazić sobie dobrej kuchni bez tych pysznych dań.

Odświeżająca przystawka - wspaniały smak w plasterkach

Carpaccio warzywne i owocowe
Wiele wariantów carpaccio, w których surowe lub zblanszowane warzywa są pokrojone w plastry, pobudza wyobraźnię zawodowych kucharzy. Marchew, awokado, bakłażan, cukinia, kalarepa, rzodkiew, burak (wcześniej ugotowany i obrany), zielony groszek i wiele innych urozmaicają talerze. Również połączenia z owocami, takimi jak mango czy gruszki, są bardzo smaczne – szczególnie, jeśli zaprezentujemy plastry całego owocu ze skórką i łodyżką.

Natomiast najbardziej wykwintny wariant na szczególne okazje to carpaccio z truflami.
Każde carpaccio zawdzięcza niepowtarzalny smak odpowiedniemu sosowi winegret lub dipom, a także połączeniu z dobrym kozim serem, ricottą czy parmezanem. Dopracowując danie, możemy nadać mu nieco chrupkości: użyć ziaren sezamu, prażonych orzeszków piniowych lub orzechów włoskich, które podkręcą smak potrawy.

Rada szefa kuchni
Najcieńsze plastry można uzyskać przy użyciu krajalnicy do warzyw. Sprawiają one, że danie wygląda bardzo delikatnie i atrakcyjnie dla oka.
rada-szefa-kuchni-300x120

Przepisy kulinarne

Carpaccio z buraków