Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą


Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Przygotowanie

Liczba porcji: 6 / Czas przygotowania: ok. 90 minut

 Składniki na makaron cannelloni:  
 200 g semoliny (kaszki makaronowej)  2 łyżeczki oleju
 2 jaja  2 łyżeczki wody
  •  Można też użyć gotowych suszonych lub świeżych płatów cannelloni dostępnych w sklepach.

 

 Nadzienie:  
 500 g szpinaku  1 cytryna
 2 szalotki  sól
 1 ząbek czosnku  pieprz
 500 g ricotty  gałka muszkatołowa
 2 żółtka  oliwa z oliwek
 100 g parmezanu  

 

 Sos beszamelowy:  
 50 g masła  sól
 50 g mąki pszennej  pieprz
 1 l mleka  gałka muszkatołowa

Do dekoracji:

  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • parmezan
  • sól morska
  • cukier
  • oliwa z oliwek
Rekomendacja wina
Z powyższym wegetariańskim daniem dobrze komponuje się średnio mocne białe wino o ostrym lub korzennym posmaku i delikatnym bukiecie, np. Gavi di Gavi z Piedmontu, Chardonnay z Friuli lub Bianco di Custoza z Lombardii.
krok 1
Zagnieć ciasto z semoliny, jajek, oleju i wody ręcznie lub w robocie kuchennym. Odstaw na około 30 minut. Następnie cienko rozwałkuj i pokrój w prostokąty (ok. 10 x 15 cm). Gotuj płaty makaronu w osolonej wodzie przez około 3 minuty.
krok 2
Szpinak umyj i zblanszuj w dużej ilości osolonej wody. Następnie opłukaj pod zimną wodą i dobrze osusz. Drobno posiekaj. Szalotki i czosnek drobno pokrój i zeszklij na małej ilości oliwy z oliwek.
krok 3
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszaj i dopraw skórką z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
krok 4
Nakładaj porcje nadzienia na płaty makaronowe i delikatnie zwijaj makaron w rurki cannelloni.
krok 5
Aby przygotować sos beszamelowy, rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj przesianą mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, a następnie stopniowo dodawaj mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
krok 6
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i krótko podsmaż na oliwie z czosnkiem i rozmarynem. Dopraw odrobiną soli morskiej i cukru.  Umieść cannelloni w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż pomidorki i polej całość beszamelem.
krok 7
Na końcu posyp danie startym parmezanem.
krok 8
Piecz w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 20 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru.