Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Burger z kurczakiem

Drób można przygotowywać na ogniu na wiele sposobów – pod warunkiem, że posiadamy odpowiednią ilość cierpliwości do tego delikatnego, chudego mięsa. Gdy myślisz o burgerze, kurczak raczej nie przychodzi Ci do głowy, prawda? W takim razie już czas, by przygotować wyjątkowego burgera z kurczakiem.

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 80 min

Burger z kurczakiem
Składniki:
 

4 piersi z kurczaka

Oliwa z oliwek 
6 bułek
Sól
1 cukinia 
Pieprz


Składniki do sosu BBQ:
 
1 czerwona cebula
4 łyżki miodu 
250 g keczupu 
1 łyżeczka zmielonej gorczycy
100 ml soku jabłkowego
1 łyżka soku z limonki
60 ml octu jabłkowego
1 łyżka sosu Worcester
100 g brązowego cukru
Pieprz

Przygotowanie

By przygotować sos, pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na odrobinie oleju, aż stanie się przezroczysta. Wrzuć pozostałe składniki na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Przypraw piersi pieprzem i solą i piecz je w średniej temperaturze, aż staną się złocistożółte. Następnie zdejmij mięso z rusztu i poczekaj, aż trochę ostygnie. Pokrój cukinię w plasterki, skrop ją oliwą i przypraw pieprzem i solą. Porozdzielaj mięso przy użyciu dwóch widelców, następnie ułóż je w bułce wraz z cukinią i dodaj sosu BBQ do smaku.