Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Bulion rybny


Bulion rybny - MAKRO Inspiracje

Ilość: 2,5 l / Czas przygotowania: ok. 60 min.

Składniki:

2 kg odpadków rybnych (głowy i ości) – najlepiej z soli, turbota lub żabnicy

100 g cebuli
250 g białej części pora
100 g kopru włoskiego
100 g selera 500 g pieczarek
0,2 l białego wytrawnego wina
50 ml oleju
1 liść laurowy 2 gałązki tymianku
3 gałązki koperku 3 goździki
1 ząbek czosnku 2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu  

Przygotowanie:

Bulion rybny - przygotowanie krok 1
Kawałki ryby płuczemy, a następnie moczymy w wodzie.

Bulion rybny - przygotowanie krok 2
Warzywa oczyszczamy i płuczemy. Kroimy je na kawałeczki o wielkości orzecha laskowego i dusimy w dużym garnku, aż będą przezroczyste.

Bulion rybny - przygotowanie krok 3
Odsączamy i osuszamy kawałki ryby. Dodajemy je do warzyw.

Bulion rybny - przygotowanie krok 4
Całość gasimy białym winem.

Bulion rybny - przygotowanie krok 5
Dolewamy tyle mocno schłodzonej wody, aż przykryje zawartość garnka.

Bulion rybny - przygotowanie krok 6
Powoli doprowadzamy ciecz do wrzenia i zbieramy szum.

Bulion rybny - przygotowanie krok 7
Dodajemy zioła i przyprawy.

Bulion rybny - przygotowanie krok 8
Dusimy na wolnym ogniu przez około 20 min., często zbierając szum i tłuszcz z powierzchni wywaru.

Bulion rybny - przygotowanie krok 9
Gotowy bulion przecedzamy przez ściereczkę, przelewamy do czystego rondla, jeszcze raz szybko doprowadzamy do zagotowania i ostatni raz zbieramy powstały szum i pozostałości tłuszczu.

Bulion rybny - przygotowanie krok 10
Otrzymany w ten sposób bulion przelewamy do słoików z hermetycznym zamknięciem, plastikowych butelek lub pojemniczków na lód. Przechowujemy w lodówce lub mrozimy.