Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Brzoskwiniowa melba z cannelloni


Gnocchi ze szpinakiem

Przygotowanie

Porcji: 6 / Czas przygotowania: około 75 minut

Składniki na makaron cannelloni:
 300 g mąki pszennej 3 łyżki oleju pomarańczowego 
 3 jajka  

 Można też użyć gotowego cannelloni.

 Nadzienie
 6 brzoskwiń z puszki  6 łyżek bułki tartej 
 300 g mascarpone  3 żółtka jajek
 2 łyżki cukru waniliowego  1 pomarańcza

 Sos do zapiekanki: 
 200 g crème fraîche  1 limonka 
 30 g cukru pudru  1 pomarańcza
 1 laska wanilii  3 żółtka jajek


Dekoracja: 200 g malin, 1 limonka, 50 g cukru pudru

Rekomendacja wina
Do tego dania doskonale pasuje słodkie, lekko musujące wino Moscato d’Asti z Piemontu o niskiej zawartości alkoholu. Podkreśla ono słodkość cannelloni i idealnie współgra z owocami.

krok 1
Aby przygotować ciasto zagnieć mąkę z jajkami i olejem pomarańczowym i pozostaw je na 30 minut. Pokrój brzoskwinie w małe kosteczki do nadzienia.
krok 2
Wymieszaj mascarpone z cukrem waniliowym, bułką tartą i żółtkami. Dodaj trochę skórki z pomarańczy i wymieszaj z brzoskwiniami.
krok 3
Aby przygotować sos wymieszaj na gładką masę crème fraîche z cukrem pudrem, wyskrobanym wnętrzem laski wanilii, skórką z limonki i pomarańczy i dodaj sok z limonki. Następnie dodaj żółtka.
krok 4
Rozwałkuj ciasto na cienki placek i potnij na równe prostokąty ok. 10x15 cm. Gotuj je w dużej ilości wody z dodatkiem odrobiny cukru i wyskrobanymi laskami wanilii przez 2 minuty tak, by były al dente, a następnie odcedź. Pozwijaj kawałki ciasta nadziewając je łyżką nadzienia i umieść w żaroodpornym naczyniu.
krok 5
Wymieszaj maliny z odrobiną soku z limonki i 50 g cukru pudru, tak by cukier się rozpuścił. 
krok 6
Polej cannelloni sosem i piecz w piekarniku w temperaturze 225oC przez około 10-12 minut. Podawaj z malinami.
krok 7
Rada: Udekoruj zapiekankę świeżą miętą i skórką z pomarańczy.