Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Brukselskie gofry

Sławne belgijskie praliny prezentują swoją słodką pokusę w formie małych, delikatnych kawałeczków, gofry są za to wielkie, grube, jędrne i chrupiące. 

brukselskie-gofry-top-460x350

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania: 45 minut.

Składniki:   
450 g mąki 375 ml ciepłej wody
3 jajka 20 g świeżych drożdży
150 g stopionego masła 1 szczypta soli
375 ml mleka  

Przygotowanie:

Rozdziel jajka na żółtka i białka. Ubij lekko żółtka, a potem dodaj do nich pokruszone drożdże, a następnie mleko, mieszając. Mieszaj aż rozpuszczą się całe drożdże. Potem dolej ciepłej wody.
Dolewaj powoli resztę mleka, ciągle mieszając, aż utworzy się kremowe ciasto. Rozpuść masło i dodaj do całości.
Teraz ubij na sztywno białka z dodatkiem soli. Delikatnie dodaj je do reszty ciasta i wymieszaj. Odstaw całość w ciepłym miejscu na 20 minut.
Rozgrzej i posmaruj tłuszczem gofrownicę. Wlej ciasto, zamknij od razu urządzenie i zapiekaj gofry przez jakieś 3-4 minuty aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podawaj gorące.