Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Brukselka z zapiekanką z polenty


Brukselka z zapiekanką z polenty - MAKRO Inspiracje

Porcji: 6 / Czas przygotowania: około 45 minut

Składniki:
750 g brukselki 3 cebule
2 ząbki czosnku Trochę tymianku
150 g migdałów Sól
Pieprz Gałka muszkatołowa
450 ml mleka 700 ml bulionu warzywnego
225 g mączki kukurydzianej (polenta) 75 g świeżo tartego Parmezanu
1 łyżka masła 3 jajka
1 mozzarella  

Przygotowanie

Brukselka z zapiekanką z polenty - przygotowanie krok 1
Opłukać brukselki i przy użyciu nożyka oddzielić poszczególne listki.

Brukselka z zapiekanką z polenty - przygotowanie krok 2
Pokroić drobno cebulę i czosnek.

Brukselka z zapiekanką z polenty - przygotowanie krok 3
Uprażyć migdały na odrobinie masła, dodać brukselkę, cebulę oraz czosnek i wymieszać wszystko razem. Dodać trochę tymianku i przyprawy.

Brukselka z zapiekanką z polenty - przygotowanie krok 4
Zagotować mleko i bulion w rondlu i strużką dodawać do tego polentę.

Brukselka z zapiekanką z polenty - przygotowanie krok 5
Pozwolić polencie napęcznieć, stale mieszając. Stopniowo dodawać Parmezan, masło i jajka oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.

Brukselka z zapiekanką z polenty - przygotowanie krok 6
Wyłożyć trzy czwarte warzyw na żaroodporną blachę.

Brukselka z zapiekanką z polenty - przygotowanie krok 7
Polać je polentą.

Brukselka z zapiekanką z polenty - przygotowanie krok 8
Pokroić drobno mozzarellę i posypać nią polentę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

Brukselka z zapiekanką z polenty - przygotowanie krok 9
Położyć pozostałe warzywa na wierzchu i podać.