Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Borowik szlachetny - król wśród grzybów

Spośród wszystkich grzybów, jeden wybija się ponad resztę, to borowik. Jest ulubionym grzybem wielu szefów kuchni, a dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi jest uznawany za króla wśród grzybów, nawet przez wymagających koneserów jedzenia.
Borowik szlachetny - król wśród grzybów
Już jego zapach przyprawia o szybsze bicie serca. Jego przyjemny aromat inspiruje do tworzenia pysznych dań. Borowiki dzięki swojej zwartej budowie można z łatwością przetwarzać. Dzięki lekko orzechowemu smakowi wymieniany jest wśród najlepszych dostępnych grzybów. Jego wyrafinowana pikantność nadaje potrawom szlachetności. Smak borowików uwydatnia się zwłaszcza podczas smażenia.

Przechowywanie

Jeśli borowiki mają być przechowywane przez dłuższy czas, oprócz suszenia, mogą być zanurzone w oliwie lub zamrożone. Do mrożenia, najlepiej zblanszować w gotującej się wodzie przez kilka minut, a następnie głęboko zamrozić. Istnieje również stara tradycja przechowywania grzybów w soli. W kuchni rosyjskiej, do zrobienia rosyjskich solonych grzybów, borowiki i inne gatunki grzybów (w całości lub pocięte) układa się warstwami w słojach. Każda warstwa jest posypywana solą, pieprzem, a jeśli przepis tego wymaga, również przekładana cebulą. Następnie obciążone, w czasie od czterech do sześciu tygodni, solone grzyby stają się pyszną przekąską serwowaną do wódki, jako dodatek do ryb czy mięsa lub jako składnik solanki.

Wskazówki
Idealny dodatek do wielu dań
Zarówno suszone jak i świeże borowiki dodają szlachetnego wykończenia wielu daniom. Wzbogacają swoim aromatem wiele potraw, od ragout, aż po zupy. Świetnie pasują do makaronów, risotto czy zapiekanek, na przykład ziemniaczanych. Grzybowy smak, pasuje idealnie również do każdego rodzaju dziczyzny.
By wysuszyć borowika należy pociąć go na kawałki o grubości 3-5 cm a następnie zostawić w piekarniku nagrzanym do 40 °C (termoobieg). Ważne: drzwi piekarnika należy zostawić odrobinę uchylone by pozbyć się wilgoci. Wysuszone grzyby przetwarza się poprzez pozostawienie ich na krótką chwilę w wodzie aż zmiękną, a następnie wzbogaca się nimi zupy, sosy i wiele innych dań. Wodę, w której moczyły się grzyby możesz użyć na przykład do zupy.



Borowik szlachetny - król wśród grzybów
Borowik szlachetny - król wśród grzybów

Przepisy kulinarne