Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Börek z owczym serem i szpinakiem

Jedno z najstarszych tureckich dań dzisiaj wciąż wygrywa i bywa podawane nawet na śniadanie. Wegetarianie również cieszą się przygotowywaniem i jedzeniem börka z jego cienkim chrupiącym ciastem i wieloma różnymi rodzajami nadzienia.

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania: 45 minut.

borek-z-owczym-serem-top-460-200
Składniki:  
1 opakowanie ciasta yufka ½ pęczka pietruszki i koperku, siekane
250 g sera owczego Chilli w proszku
250 g szpinaku Sól
1 jajko Masło
2 ząbki czosnku, siekane 1 jajko i mleko do posmarowania

Przygotowanie

borek-z-owczym-serem-1-220-160
Zblanszować szpinak, zostawić do wystygnięcia w lodowatej wodzie i dobrze odcisnąć. Pokruszyć ser owczy

borek-z-owczym-serem-2-220-160
Zmiksować zieleninę, jajko i czosnek ze szpinakiem. Dodać chilli i trochę soli do smaku.
borek-z-owczym-serem-3-220-160
Rozłożyć 2-4 płaty ciasta yufka i posmarować odrobiną stopionego masła i mleka.
borek-z-owczym-serem-4-220-160
Położyć warstwy ciasta jedna na drugiej.
borek-z-owczym-serem-5-220-160
Rozłożyć masę szpinakową na warstwach ciasta i posypać kruszonym serem.
borek-z-owczym-serem-6-220-160
Podczas nadziewania, zostawić ¼ ciasta bez masy szpinakowej. Następnie mocno zwinąć ciasto w górę.
borek-z-owczym-serem-7-220-160
Złożyć boczne części ciasta do wewnątrz.
borek-z-owczym-serem-8-220-160
Posmarować borek miksturą z jajka i mleka i piec w piekarniku przez 25-30 min w 200°C.