Nazwa "börek" oznacza nie tylko konkretne danie, ale całą gamę nadziewanych specjalności z ciasta. Są one podobne do wyrobów piekarniczych czy strudli z innych krajów.
Wspólne dla wszystkich wariacji jest cieniutkie jak wafel ciasto yufka, tradycyjnie wyrabiane tylko z mąki, wody i odrobiny soli. Wiele przepisów uwzględnia też olej i drożdże. Tajemnica polega na rozwałkowaniu ciasta tak, aby było niemal przezroczyste. Najbardziej odpowiednie do przygotowania börka są gotowe płaty ciasta yufka. Można je kupić w wielu państwach świata i łatwo przygotowywać z nich dania. Trzeba jednak mieć nieco wyczucia w palcach, żeby nie rozedrzeć tak cienkiego ciasta.
Radość w warstwach lub w zawijańcu
Istnieją różne sposoby łączenia ciasta i nadzienia. Börek można układać warstwami lub zwijać, przygotować w pojedynczych porcjach albo w dużej blaszce i następnie dzielić. Małe wersje można głęboko smażyć na patelni lub w naczyniu do smażenia na głębokim tłuszczu. Przygotowanie w piekarniku, gdzie duży börek piecze się w blaszce lub na dużej tacy do uzyskania złotobrązowej barwy, wymaga mniej tłuszczu. Wielka różnorodność börka jest odzwierciedlona w tureckiej kuchni na co dzień – na śniadanie czy lunch, odświętny posiłek albo jako mała przekąska. Ponieważ börek jest dobry na ciepło lub na zimno, możliwości jego podania są niemal nieskończone.
Chrupiący z wierzchu, soczysty wewnątrz
Sednem każdego przepisu jest oczywiście nadzienie – i mimo że tradycyjnie jest to mięso mielone, wegetariańskie odmiany są równie popularne. Owczy ser i szpinak, czy też ziemniaki, należą do klasycznych rodzajów nadzienia. Börek staje się wyborny dzięki mieszaninie mleka lub jogurtu, masła i jaj. Akcenty aromatyczne zapewniają świeże zioła takie jak natka pietruszki, szczypiorek, mięta czy bazylia. Obok tradycyjnego sera owczego, ricotta czy twarożek dobrze smakują w börku, także w połączeniu z warzywami takimi jak por, pomidory (różnież suszone), botwinka, cukinia, bakłażan… możesz spróbować swoich ulubionych!
CZY WIESZ?
To aromatycznie nadziewane ciasto wywodzi się z Imperium Osmańskiego.
Dlatego też w krajach, które dawniej stanowiły część tego ogromnego imperium, od Bałkan aż po Północną Afrykę, istnieje wiele pokrewnych odmian ciasta börek.
W Serbii, Chorwacji i Bośni je się ciasto o nazwie burek, w Grecji burekki, w Albanii byrek, w Rosji tscheburek, a z kolei w Bułgarii ciasto to zwie się baniza.