Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Börek

Jedno z najstarszych tureckich dań dzisiaj wciąż wygrywa i bywa podawane nawet na śniadanie. Wegetarianie również cieszą się przygotowywaniem i jedzeniem börka z jego cienkim chrupiącym ciastem i wieloma różnymi rodzajami nadzienia.

Smakowita kombinacja

Börek

Nazwa "börek" oznacza nie tylko konkretne danie, ale całą gamę nadziewanych specjalności z ciasta. Są one podobne do wyrobów piekarniczych czy strudli z innych krajów.

Wspólne dla wszystkich wariacji jest cieniutkie jak wafel ciasto yufka, tradycyjnie wyrabiane tylko z mąki, wody i odrobiny soli. Wiele przepisów uwzględnia też olej i drożdże. Tajemnica polega na rozwałkowaniu ciasta tak, aby było niemal przezroczyste. Najbardziej odpowiednie do przygotowania börka są gotowe płaty ciasta yufka. Można je kupić w wielu państwach świata i łatwo przygotowywać z nich dania. Trzeba jednak mieć nieco wyczucia w palcach, żeby nie rozedrzeć tak cienkiego ciasta.

Radość w warstwach lub w zawijańcu

Istnieją różne sposoby łączenia ciasta i nadzienia. Börek można układać warstwami lub zwijać, przygotować w pojedynczych porcjach albo w dużej blaszce i następnie dzielić. Małe wersje można głęboko smażyć na patelni lub w naczyniu do smażenia na głębokim tłuszczu. Przygotowanie w piekarniku, gdzie duży börek piecze się w blaszce lub na dużej tacy do uzyskania złotobrązowej barwy, wymaga mniej tłuszczu. Wielka różnorodność börka jest odzwierciedlona w tureckiej kuchni na co dzień – na śniadanie czy lunch, odświętny posiłek albo jako mała przekąska. Ponieważ börek jest dobry na ciepło lub na zimno, możliwości jego podania są niemal nieskończone.

Chrupiący z wierzchu, soczysty wewnątrz

Sednem każdego przepisu jest oczywiście nadzienie – i mimo że tradycyjnie jest to mięso mielone, wegetariańskie odmiany są równie popularne. Owczy ser i szpinak, czy też ziemniaki, należą do klasycznych rodzajów nadzienia. Börek staje się wyborny dzięki mieszaninie mleka lub jogurtu, masła i jaj. Akcenty aromatyczne zapewniają świeże zioła takie jak natka pietruszki, szczypiorek, mięta czy bazylia. Obok tradycyjnego sera owczego, ricotta czy twarożek dobrze smakują w börku, także w połączeniu z warzywami takimi jak por, pomidory (różnież suszone), botwinka, cukinia, bakłażan… możesz spróbować swoich ulubionych!
Börek - nadziewane specjalności

CZY WIESZ?

To aromatycznie nadziewane ciasto wywodzi się z Imperium Osmańskiego.

Dlatego też w krajach, które dawniej stanowiły część tego ogromnego imperium, od Bałkan aż po Północną Afrykę, istnieje wiele pokrewnych odmian ciasta börek.

W Serbii, Chorwacji i Bośni je się ciasto o nazwie burek, w Grecji burekki, w Albanii byrek, w Rosji tscheburek, a  z kolei w Bułgarii ciasto to zwie się baniza.

Najbardziej popularne odmiany, wyróżniające się kształtem czy metodą przygotowania, to:

Sigara Böreği:

Ten borek w kształcie cygara składa się z płatów ciasta ciasno zwiniętych wokół nadzienia, które następnie smaży się na patelni lub w głębokim tłuszczu.

Kol Böreği (borek „ręczny”):

Börek kształtuje się w długie rurki z ciasta układane obok siebie lub zwinięte w dużą spiralę. Piecze się je w piekarniku w niskich temperaturach.

Su Böreği (wodny börek):

Nazwa odnosi się do metody przyrządzania. Warstwy ciasta jest najpierw gotowane w wodzie, następnie układane w warstwy na przemian z nadzieniem. Po upieczeniu, gotowe danie jest krojone na porcje.

Gül Böreği (różany börek):

Ze swoim spiralnym kształtem, ta mała wersja börka przypomina różę i jest zwykle bardziej pikantna niż inne rodzaje.

Przepisy kulinarne

börek z owczym serem i szpinakiem