Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Boeuf Bourguignon

Gdy mówimy o kuchni francuskiej, to często przychodzą nam na myśl żabie udka, ślimaki, bagietki i sery. Nic bardziej mylnego. Kuchnia francuska jest bardzo bogata i zróżnicowana, a kucharze z całego świata czerpią z niej inspiracje. Możemy w niej znaleźć potrawy tradycyjne oraz nowoczesne lekkie dania. Dziś polecamy pyszną wołowinę Boeuf Bourguignon.

francja-top-460-200
Składniki na 4 porcje:  
1 kg chudej wołowiny pokrojonej w grubą kostkę 3 listki laurowe
marchewka 2 łyżeczki tymianku
cebula łyżeczka słodkiej papryki
6 pieczarek
łyżka koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku
łyżka mąki olej rzepakowy
1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina bagietka (do podania)
1,5 szklanki bulionu wołowego  

Przygotowanie:

Wołowinę obtaczamy w mące, obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w plasterki cebulę, marchewkę i pieczarki. Warzywa przekładamy do naczynia z mięsem i całość zalewamy winem i bulionem. Dodajemy koncentrat, całe ząbki czosnku oraz zioła i przyprawy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy pod przykryciem 2,5 – 3 godziny. Serwujemy ze świeżą bagietką.