Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Błyskawiczny chleb focaccia z oliwkami

W samej Grecji uprawia się 60 różnych rodzajów. Zbiera się je jako niedojrzałe, zielone oliwki lub jako czarne, dojrzałe. Możemy stosować je do różnych potraw i dowolnie je łączyć. Chleb focaccia to doskonały przykład wszechstronności oliwek.

Przepis na 1 bochenek. Czas przygotowania: 60 min.

chleb-z-oliwkami-top-460-200
Składniki
 
1 kg mąki 1 łyżka stołowa cukru
2 jaja 1 kostka drożdży
550 ml ciepłej wody 1 duża garść oliwek
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek Rozmaryn
2 łyżki stołowe soli  

Przygotowanie:

Ugnieć jaja, wodę, oliwę, sól, cukier i drożdże. Na koniec dodaj mąkę. Odstaw ciasto na 20 minut. Po tym czasie umieść ciasto na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem do pieczenia i rozgnieć je tak, by utworzyć duży, płaski bochen. Pokryj bochen oliwkami i rozmarynem a następnie spryskaj go odrobiną oliwy z oliwek. Piecz przez 25-30 minut w temperaturze 210°C.

Wskazówka:

Zanim zaczniesz zagniatać ciasto, podgrzej mąkę w piekarniku lub mikrofali, by umożliwić mu szybsze rośnięcie.