Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Biszkopt z kwaśną śmietaną

Do prostych i szybkich ciast z owocami idealnie pasuje ciasto biszkoptowe. Swoją wyjątkową puszystość zawdzięcza jajkom. W pierwszej kolejności należy połączyć masło, cukier i jajka w jednolitą masę. Im lepiej ubita masa, tym bardziej puszyste będzie potem ciasto.

Biszkopt z kwaśną śmietaną

Proporcje dla: 1 blachy / Czas pieczenia: ok. 15 min

Ciasta biszkoptowe smakują nieporównanie lepiej w dniu pieczenia i powinny być podawane w miarę możliwości na świeżo.

Składniki
 
3 jajka 240 g cukru trzcinowego 
3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka wypiekowej sody
1 laska wanilii 1 szczypta soli
350 g mąki 250 g masła

 

krok 1
Starannie zmiksować kwaśną śmietanę, jajka i żółtka. 
krok 2
Dodać roztartą na miazgę laskę wanilii oraz cukier i ubijać do uzyskania piany. Stopniowo dodawać masło i dalej ucierać.
krok 3
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę do wypieków oraz sól i przesiać je przez sito do ciasta.
krok 4
Energicznie wszystko dokładnie zmiksować. Należy pamiętać, by natłuścić blachę lub wyłożyć ją papierem do pieczenia.