Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Białe wina z Nowego Świata - najlepsze wina z Antypodów

białe wina

Owocowe, intensywne w smaku wina z najodleglejszych zakątków kuli ziemskiej robią furorę w świecie kuchni. Coraz więcej miłośników jedzenia zaczyna cenić sobie wina z Australii i Nowej Zelandii. Dlatego spostrzegawczy gospodarze włączają skarby z antypodów w swój repertuar win.

To właśnie imigranci wiele, wiele lat temu przywieźli wina z różnych odmian winogron na piąty kontynent i zapoczątkowali tam tradycję uprawy winorośli. W Australii miało to miejsce w XVIII, a w Nowej Zelandii – w XIX wieku. Jednak dopiero w kilku ostatnich dekadach przemysł winiarski w tych krajach znacząco posunął się do przodu. Najlepsze wina z obu krajów zachwycają smakoszy z całego świata.

Australia wiedzie prym, jeśli chodzi o ilość – największe winiarnie kraju produkują więcej wina niż wszystkie winiarnie Nowej Zelandii razem wzięte. Jednak kraj dwóch wysp zaczyna nadganiać – obszar uprawy winorośli cały czas się powiększa, a coraz więcej wina trafi a na eksport, by cieszyć podniebienia koneserów w innych częściach świata. Ponieważ wieści czasem wolno się rozchodzą, minęło trochę czasu, zanim świat dowiedział się, że "na dole" mają najwyższej klasy wina, które spokojnie mogą konkurować z najlepszymi produktami takich krajów winiarskich jak Francja czy Włochy.


Nowatorskie wina z klasycznych winogron

W Nowej Zelandii uprawia się zwłaszcza białe odmiany winorośli. Zajmują one prawie 80% wszystkich terenów uprawnych. Samo Sauvignon Blanc zajmuje 60%. O ile na początku wino produkowano głównie na Wyspie Północnej (klimat umiarkowany do subtropikalnego), obecnie wiele gatunków win pochodzi również z Wyspy Południowej, gdzie lato jest umiarkowanie ciepłe, a zima – łagodna. Wina te pochodzą głównie z Marlborough na północy Wyspy Południowej oraz z Otago – najbardziej wysuniętego na południe regionu winiarskiego świata.

Australijskie wina pochodzą głównie z południowych regionów i niektórych obszarów na zachodzie kraju, oferujących odpowiednie warunki do uprawy. Reszta kraju jest albo za gorąca, albo za sucha. Na szerokości geograficznej Południowej między 30 a 40° na południu temperatury są odpowiednie, ale producenci wina muszą korzystać ze sztucznych systemów nawadniania, ponieważ opady są niewystarczające albo nie występują w odpowiednim czasie. 80% całkowitej powierzchni upraw zajmują białe odmiany winorośli – zwłaszcza Chardonnay i Semillon zyskały sobie międzynarodowe uznanie.

Czy wiesz?

Zgodnie z australijskim prawem, jeśli wino ma etykietkę ukazującą nazwę obszaru uprawy winorośli, 85% wina musi pochodzić właśnie z niego. Jeśli na butelce ukazana jest odmiana winorośli, 85% wina musi być wytworzone właśnie z tej odmiany. Australijskie Stowarzyszenie ds. Wina i Brandy (Australian Wine and Brandy Corporation) regularnie kontroluje przestrzeganie tego prawa.


białe wina z Antypodów

białe wina z Antypodów

Krótka wyprawa w poszukiwaniu najlepszych win i regionów winiarskich

Spośród wielu winiarskich skarbów Australii i Nowej Zelandii wyjątkowe uznanie zdobyły następujące białe wina i regiony:

Wino Chardonnay (Australia Południowa)
To australijskie wytrawne, białe wino produkowane jest wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych winogron szczepu Chardonnay, pochodzących z najlepszych winnic Południowej Australii na Wzgórzach Adelajdy. Kompleksowy owocowy charakter, wyraźnie wyczuwalne nuty brzoskwini, melona i owoców cytrusowych są w nim pięknie uzupełnione przez smaki orzechowe i cedrowy dąb.
Posiada pełny, świeży i długi finisz. Podawać schłodzone, w temperaturze 8-10°C.

  • Polecane przez nas potrawy:
    np. dania z kurczaka, cielęciny czy dzikiej kaczki, ryby z grilla, owoce morza oraz risotto.
Wino Sauvignon Blanc (Australia Południowa)
Jest to subtelne, lekkie białe wino wytrawne o owocowym aromacie, produkowane z winogron szczepu Sauvignon Blanc. Odnaleźć w nim można tropikalne aromaty marakui, guawy i grejpfruta, ze świeżym, wyraźnym, lekko kwasowym zakończeniem. Podawać schłodzone w temperaturze 10-12°C.

  • Polecane przez nas potrawy:
    np. dania z kurczaka, sałatki lub sushi.
Wino Colombard/Chardonnay (Australia)
Wyjątkowo lekkie, świeże białe wino wytrawne o owocowym aromacie, produkowane z winogron szczepu Colombard i Chardonnay. Charakteryzuje się ono delikatnym aromatem owoców egzotycznych i cytrusowych i zbalansowanym finiszem. Podawać schłodzone w temperaturze 8-10°C.

  • Polecane przez nas potrawy:
    np. dania z kurczaka, sałatki a także jako aperitif.
Wino Sauvignon Blanc (Nowa Zelandia)
To pochodzące z Nowej Zelandii świeże białe wino wytrawne o orzeźwiającym owocowym aromacie produkowane jest z winogron szczepu Sauvignon Blanc. Charakteryzuje się ono aromatami agrestu i owoców egzotycznych takich jak mango, marakuja oraz świeżym, owocowym zakończeniem. Podawać schłodzone w temperaturze 10-12°C.

  • Polecane przez nas potrawy:
    np. kozi ser, letnie sałatki oraz szparagi lub jako aperitif.

Czy wiesz?

Pierwsze wina dotarły do Australii w 1788 na statku ze skazańcami. Jednak na początku uprawa winorośli rozwijała się bardzo powoli, ponieważ w tamtych czasach popularnym i spożywanym w dużych ilościach trunkiem był rum.

W Nowej Zelandii prohibicja i surowe prawo hamowały rozwój uprawy winorośli. Wino jest dostępne w tamtejszych supermarketach dopiero od 1990 roku.





wino_kieliszek1