Spośród wielu winiarskich skarbów Australii i Nowej Zelandii wyjątkowe uznanie zdobyły następujące białe wina i regiony:
Wino Chardonnay (Australia Południowa)
To australijskie wytrawne, białe wino produkowane jest wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych winogron szczepu Chardonnay, pochodzących z najlepszych winnic Południowej Australii na Wzgórzach Adelajdy. Kompleksowy owocowy charakter, wyraźnie wyczuwalne nuty brzoskwini, melona i owoców cytrusowych są w nim pięknie uzupełnione przez smaki orzechowe i cedrowy dąb.
Posiada pełny, świeży i długi finisz. Podawać schłodzone, w temperaturze 8-10°C.
- Polecane przez nas potrawy:
np. dania z kurczaka, cielęciny czy dzikiej kaczki, ryby z grilla, owoce morza oraz risotto.
Wino Sauvignon Blanc (Australia Południowa)
Jest to subtelne, lekkie białe wino wytrawne o owocowym aromacie, produkowane z winogron szczepu Sauvignon Blanc. Odnaleźć w nim można tropikalne aromaty marakui, guawy i grejpfruta, ze świeżym, wyraźnym, lekko kwasowym zakończeniem. Podawać schłodzone w temperaturze 10-12°C.
- Polecane przez nas potrawy:
np. dania z kurczaka, sałatki lub sushi.
Wino Colombard/Chardonnay (Australia)
Wyjątkowo lekkie, świeże białe wino wytrawne o owocowym aromacie, produkowane z winogron szczepu Colombard i Chardonnay. Charakteryzuje się ono delikatnym aromatem owoców egzotycznych i cytrusowych i zbalansowanym finiszem. Podawać schłodzone w temperaturze 8-10°C.
- Polecane przez nas potrawy:
np. dania z kurczaka, sałatki a także jako aperitif.
Wino Sauvignon Blanc (Nowa Zelandia)
To pochodzące z Nowej Zelandii świeże białe wino wytrawne o orzeźwiającym owocowym aromacie produkowane jest z winogron szczepu Sauvignon Blanc. Charakteryzuje się ono aromatami agrestu i owoców egzotycznych takich jak mango, marakuja oraz świeżym, owocowym zakończeniem. Podawać schłodzone w temperaturze 10-12°C.
- Polecane przez nas potrawy:
np. kozi ser, letnie sałatki oraz szparagi lub jako aperitif.