Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Belgijskie gofry

Gofry z Liège w gofrownicy… i tak oto mamy elegancki deser z sosem waniliowym. Królestwo za prawdziwe belgijskie gofry! Złotobrązowe wypieki przygotowywane w tym małym kraju w Europie zachodniej ukazują pasję tego narodu do pysznego jedzenia. Każdy kęs to niebiańsko lekkie doświadczenie zadowalające smakoszy na całym świecie – a dla gospodarzy jest to przepis na sukces.

Chrupiąca mozaika

Belgijskie gofry - MAKRO Inspiracje
Sławne belgijskie praliny prezentują swoją słodką pokusę w formie małych, delikatnych kawałeczków, gofry są za to wielkie, grube, jędrne i chrupiące. Jest to coś, co łączy te słodkości z belgijskimi frytkami, kolejnym wspaniałym wynalazkiem kucharzy pochodzących z tego kraju. Tak samo jak belgijskie frytki, belgijskie gofry mają tradycję sięgającą wieki wstecz. Są dwa rodzaje gofrów, które różnią się przepisem, kształtem i historią:

Brukselskie gofry rozpoznawane są po ich prostokątnym kształcie i wzorze w romby. W przypadku tej wersji, wspaniale lekkie i chrupiące gofry wypieka się z luźnego ciasta z jajek i drożdży w specjalnej gofrownicy. Brukselskie gofry zostały wynalezione przez Maximiliana Consaela w 1839 roku – jednak nie stało się to w Brukseli, a w Ghent. Wędrował on od jarmarku do jarmarku ze swoim stoiskiem i żelaznymi gofrownicami, prezentując ludziom swój wynalazek.

Tradycja gofrów z Liège sięga jeszcze dalej wstecz. Według legendy książę Liège rozkazał swojemu kucharzowi stworzenie ciasta z cukru o większych kryształkach. Kucharz przygotował ciasto z tym specjalnym składnikiem i pociął je na równe kawałki. Książę był bardzo zadowolony – i w ten sposób powstała pierwsza wersja gofrów z Liège. Gruby, bardzo słodki gofr z nieco nieregularnym kształtem zawdzięcza swój specjalny urok właśnie temu cukrowi, który zamienia się w karmel podczas wypiekania.
Czy wiesz, że...?
Yves Van Maldeghem, bezpośredni potomek Maximiliana Consael, wciąż wypieka brukselskie gofry używając gofrownicy swojego pra-pra-pradziadka. W centrum Ghent w „Établissment Max” już szósta generacja rodziny serwuje gofry przygotowywane według przepisu wynalazcy w unikalnym miejscu łączącym w sobie oryginalne dzieła sztuki secesyjnej z elementami jarmarku.
www.etablissementmax.be

Najlepiej smakują świeże i gorące


Obie wersje belgijskich gofrów można znaleźć w każdym mieście i miasteczku w Belgii.  Turyści i mieszkańcy zajadają się nimi w kawiarniach albo na ulicznych stoiskach. Na okrągło wypieka się świeże gofry na niezliczonych straganach i stoiskach, a ich kuszący zapach rozchodzi się po ulicach i alejkach. Najlepiej rozkoszować się tymi chrupiącymi pysznościami, kiedy są świeżo wyjęte z gofrownicy i jeszcze gorące. Niektórzy preferują delikatne i lekkie gofry bez jakichkolwiek dodatków albo jedynie posypane cukrem pudrem, inni preferują duże ilości dodatków. Beldzy szczególnie lubią gofry z owocami takimi jak truskawki czy banany, również z bitą śmietaną, sosem czekoladowym, dżemem, syropem czy kremem nugatowym. Lody albo dodatkowa porcja masła, która powoli roztapia się na gorącym gofrze, dodatkowo pogłębiają słodką przyjemność.
Rada szefa kuchni!
Jeżeli pozostaną jakieś gofry, które nie zostały od razu zjedzone, można je przez jakiś czas przechowywać w próżniowym pojemniku. Podgrzane w piecu lub tosterze, wciąż będą pyszne.

Lekkie i delikatne nawet bez drożdży

Drożdże sprawiają, że belgijskie gofry rosną, zyskując tę perfekcyjną lekkość. Jednak wymaga to oczywiście dodatkowej krzty cierpliwości podczas gotowania, ponieważ drożdże potrzebują czasu, aby urosnąć. Istnieją przepisy, które zastępują drożdże proszkiem do pieczenia. Jeżeli grube kawałki ciasta mają być lekkie i delikatne, jest wiele sposobów, aby uzyskać ten efekt. Można dodać do ciasta maślankę, ubite na sztywno białko albo odrobinę gazowanej wody chwilę przed pieczeniem. W każdym z tych przypadków gofrownica musi być dobrze rozgrzana i lekko natłuszczona, aby nic do niej nie przywierało, musi być też nalana do niej idealna ilość ciasta, tak aby ją wypełniało, ale nie wylewało się. Potem już nic nie stoi na drodze do delektowania się pysznymi goframi.
 
gofry-najlepsze-gorace

Przepisy kulinarne