Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Bawarskie przekąski z Oktoberfest

Niezbędne dodatki podczas świętowania Oktoberfest to m. in. pasty do pieczywa, warzywne przekąski. Prezentujemy typowe bawarskie przekąski: biała rzodkiew podawana w postaci eleganckiej spiralki, pyszną serową pastę - obazda oraz słodką musztardę. 

Biała rzodkiew (bawarska "Radi") - pikantna świeżość

MAKRO Inspiracje - biała rzodkiew
Rzucający się w oczy biały, ulubiony korzeń Bawarczyków to jedna z najbardziej orzeźwiających przekąsek, jakie można znaleźć na „Wiesn”. Intensywnie pikantna, biała rzodkiew znana tu jako "Radi" wprawia ludzi w dobry nastrój podczas każdego prawdziwie bawarskiego posiłku. Schludne rzodkiewkowe spiralki są najbardziej popularną rzeczą jaką "Oktoberfest" oferuje wielbicielom jedzenia.

Bawarczyk i jego Radi to symbioza z ogródka piwnego, która każdego roku na Oktoberfeście zdobywa nowych fanów. Ostrość białej rzodkwi wspaniale pobudza podniebienie, a także, ze względu na mocno słony smak, apetyt na kolejny kufel piwa. Na Oktoberfeście podawana jest ona w postaci "talerza Radi" w towarzystwie chleba ze szczypiorkiem i małych rzodkiewek, drobnych czerwonych kuzynek białej rzodkwi. Może być też częścią obfitego talerza przekąsek pośród innych smakołyków, takich jak precle, chleb ze smalcem, szynka czy obazda. Biała rzodkiew jest też z pewnością jednym z najzdrowszych i najlżejszych specjałów na "Wiesn" - między innymi. Dostarcza ona solidnej dawki witaminy C, znacznie przyspiesza metabolizm, prawie nie zawiera tłuszczu i jest bardzo niskokaloryczna.

Czy wiesz, że...

W Starożytnym Egipcie robotnicy pracujący przy budowie piramid wspomagali swoje siły potrzebne do ciężkiej pracy, jedząc między innymi białą rzodkiew. Dziś biała rzodkiew jest nie tylko hitem Bawarii, ale ma też swoje stałe miejsce w kuchni azjatyckiej. Używana jest w niej do zaostrzenia wielu potraw oraz jako dekoracja.

Rzodkiew wypłakuje ostrość

Za ostrość tego kształtem przypominającego rzepę warzywa odpowiedzialne są olejki gorczycowe zawarte w korzeniu. Jeśli jest ich dużo, rzodkiew potrafi być piekielnie ostra, a nie tylko odrobinę pikantna. Wgryzienie się w nią bez wcześniejszego przyrządzenia nie jest najlepszym pomysłem – nawet najtwardszym z nas łzy napłynęłyby do oczu. Z pomocą nam i naszym kubkom smakowym przychodzi sól. Nie jest jedynie przyprawą – sprawia też, że rzodkiew staje się łagodniejsza i bardziej miękka oraz ułatwia jej trawienie. Z posolonego warzywa zaczyna wyciekać woda – rzodkiew „płacze”, a razem ze „łzami” traci część swojej ostrości.

Aż korzeń zacznie się zwijać

Rzodkiew najczęściej je się na surowo – przynajmniej na Oktoberfeście, ale przy innych okazjach również, ponieważ ugotowana traci nie tylko swoją ostrość, ale także dużą część smaku. W zależności od tego, do jakich potraw będzie użyta, rzodkiew kroi się w talarki, kostkę lub bardzo cienkie plasterki. Kroić można zarówno przy użyciu noża, jak i krajalnicy. Jeśli jednak chcesz zadowolić nie tylko podniebienia, ale też oczy swoich gości i jednocześnie przenieść ich w klimat „Oktoberfestu”, możesz podać rzodkiew w postaci eleganckiej spiralki. Ta zdrowa przyjemność artystycznie skręcona na talerzu wygląda naprawdę kusząco, ale taka forma podania ma też zastosowanie praktyczne: spiralkę z białej rzodkwi bardzo łatwo posolić. Ale w jaki sposób zwykły korzeń rzodkwi otrzymuje swą charakterystyczną postać harmonijki? Przy pomocy specjalnej spiralnej krajalnicy lub też jedynie noża i odpowiedniej techniki, która wcale nie jest skomplikowana.

Rzodkiew  w spiralę - MAKRO Inspiracje

"Obazda" pyszny serowy mix

MAKRO Inspiracje: Obazda - serowy mix
Co robią Bawarczycy z resztkami swojego przejrzałego sera? Zmieniają zwykłe skrawki w przepyszną pikantną pastę, który jest jedną z chlub bawarskiego ogródka piwnego. Podczas Oktoberfest goście z całego świata cieszą się tą niemalże niewymawialną z nazwy, lecz przepyszną przekąską.

Porada szefa kuchni

Obazda pasuje świetnie również jako dip do dań z grilla. Mieszanka staje się wyjątkowo kremowa dzięki dodaniu serka topionego, półtłustej kwaśnej śmietany lub crème fraîche.

Czy wiesz, że...?
Ta pasta ma wiele krewnych w różnych częściach południowych Niemiec. Czasami przygotowuje się ją z serami Brie, Romadur lub nawet niezwykle intensywnie pachnącym serem Limburger. W innych przepisach używane są śmietana lub twaróg, a we Franken zamiast piwa pija się do niej wino.

W XIX wieku obazda (z bawarskiego "lekko prasowane") była szybkim i wygodnym sposobem na wykorzystanie resztek sera. Sery miękkie takie jak Camembert, które dojrzały tak bardzo, że ich zapach był bardzo intensywny, były mieszane z masłem i przyprawami, by móc znów czerpać z nich przyjemność. Około 1920 roku, bawarska gospodyni Katharina Eisenreich dodała to danie-biednego-człowieka do swojego oficjalnego menu – i tak za jednym zamachem stworzyła jeden z prawdopodobnie najbardziej oryginalnych bawarskich specjałów. Wraz z Camembertem oraz masłem, papryka stanowi zasadniczą część tego krzepkiego dania. Ta przyprawa dodaje wiele smaku i koloru pikantnej mieszance. Następnie kminek, by poprawić trawienie. Cebula, pieprz i sól dopełniają całości obazdy.

Niektórzy wcześniej duszą cebule, ponieważ to sprawia, że pasta serowa da się dłużej przechowywać i ma jeszcze delikatniejszy smak. Dodatkowy łyk piwa pszenicznego nadaje całej mieszance dodatkowej głębi smaku i ułatwia smarowanie. Naturalnym "legowiskiem obazdy" jest bawarski ogródek piwny – oraz oczywiście raz do roku Oktoberfest.

Tam, w towarzystwie smakowitych przekąsek, takich jak chleb żytni ze szczypiorkiem lub smalcem, precle, spirale z białej rzodkwi oraz rzodkiewki, prezentuje się smakowicie na długich, drewnianych stołach do piwa. Wsparta haustem piwa pszenicznego z kufla, smakuje dwa razy lepiej.


Słodka musztarda - przeciwieństwa się przyciągają

MAKRO Inspiracje: słodka musztarda
Chińczycy już 3000 lat temu docenili właściwości musztardy jako ostrego dodatku do potraw. Jej bawarska wersja łączy w sobie intensywnie słodkie i ostre smaki i 160 lat od powstania nadal zachwyca miłośników dobrego jedzenia swoim niepowtarzalnym charakterem.

Porada szefa kuchni

Bawarska słodka musztarda jest bardzo łatwa do zrobienia. Ważne, aby po przygotowaniu pozostawić ją na kilka dni w lodówce – w ten sposób nabierze ona swojego niepowtarzalnego słodko-ostrego smaku.

Czy wiesz, że...?
Swój charakterystyczny jasny kolor Weißwurst zawdzięcza przyprawianiu zwykłą solą kuchenną, a nie solą azotanową do peklowania. Ta kiełbasa z cielęciny i wieprzowiny jedzona jest zwykle bez skóry. Ściąga się ją przy użyciu zębów (czynność lokalnie określana mianem “gezuzelt”) lub na talerzu, przy pomocy noża i widelca.

Musztarda ta doskonale komponuje się z dwoma najbardziej znanymi bawarskimi specjałami – Leberkäse – mięsnym pasztetem z przyprawami i brązową skórką oraz Weißwurst - białą kiełbasą. Zgodnie z tradycją Weißwurst zawsze podawana jest ze słodką musztardą, która nadaje mięsu intensywnego smaku z nutą świeżości. Właśnie dlatego dodatek ten często nazywany jest „musztardą do białej kiełbasy”. Jej słodki smak uzyskuje się poprzez dodawanie cukru, substancji słodzących, purée z jabłek, a nawet miodu.

Znakiem rozpoznawczym tej musztardy jest nie tylko jej smak ale także konsystencja – grubo mielone ziarna. Twórcą słodkiej musztardy był pochodzący z Monachium Johann Conrad Develey, który w 1854 roku jako pierwszy połączył ostrą musztardę Dijon z karmelizowanym cukrem, octem i przyprawami. Kompozycja ta błyskawicznie zyskała sobie duże grono miłośników - zasmakowała w niej nawet bawarska rodzina królewska. Poza granicami Bawarii musztarda ta jest popularna także w Skandynawii, Francji, Austrii i Czechach.

Ten smaczny dodatek jest również niezwykle wszechstronny. Nadaje unikatowy smak zarówno grillowanemu łososiowi jak i soczystej pieczonej wieprzowinie, dodaje charakteru sosom musztardowym i wzbogaca smak sałatek ziemniaczanych nadając zarówno słodkie jak i ostre nuty.
Aby zachować swoje właściwości smakowe, słodka musztarda, tak jak każdy inny rodzaj tego dodatku musi być przechowywana w szczelnym opakowaniu i trzymana w chłodnym i zaciemnionym miejscu.


Przepisy kulinarne