Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Bawarskie piwo

Piwo to nie tylko symbol bawarskiego stylu życia, bliskiego naturze i pełnego prostoty, lecz również niekwestionowana gwiazda "Oktoberfest". W trakcie ostatniego festiwalu sprzedano 6,7 mln litrów, a poza granicami Niemiec Oktoberfest jest znany po prostu jako "festiwal piwa".

"Odszpuntowana!"

MAKRO Inspiracje - bawarskie piwo
Już podczas samego otwarcia "Wiesn" piwo odgrywa główną rolę. W trakcie rozpoczęcia każdego Oktoberfest gospodarze przyjeżdżają na teren festiwalu w powozach.

Dokładnie w południe burmistrz Monachium za pomocą drewnianego młotka uderza w pierwszą beczkę, otwierając festiwal tradycyjnym zawołaniem: "O’zapft is", które oznacza dosłownie: „odszpuntowana!”. Następnie dwanaście wystrzałów z dział sygnalizuje gospodarzom, że mogą zacząć nalewać piwo. Pierwszy kufel tradycyjnie otrzymuje premier Bawarii, a następnie przychodzi kolej na resztę gości.

Piwo pszeniczne: piwo mieszkańców Bawarii

Tradycyjne bawarskie piwo, a więc również piwo podawane podczas Oktoberfest, to piwo pszeniczne. W Bawarii zawsze jest to piwo tak zwanej górnej fermentacji, co oznacza, że stosuje się drożdże, które uaktywniają się dopiero w wysokich temperaturach. Po przefiltrowaniu drożdży oraz innych zmętnień, otrzymujemy jasne, krystaliczne piwo pszeniczne. Jednak mętne, pełne piwo, jest zdecydowanie bardziej popularne i częściej spotykane z pozostałościami drożdży po odfiltrowaniu.

Czy wiesz, że...

Jak wiele uderzeń potrzebuje burmistrz, aby odszpuntować beczkę? To wydarzenie obserwowane jest zawsze z dużym wyczekiwaniem, są nawet przyjmowane zakłady. Rekord należy do Christiana Ude, który piastował urząd burmistrza w latach 1993-2014 i odszpuntowywał pierwszą beczkę podczas siedmiu festiwali każdorazowo za pomocą zaledwie dwóch uderzeń. Najwięcej uderzeń potrzebowano w 1950 roku – młot uderzał aż 19 razy, aby kurek mógł się w końcu znaleźć w beczce.

Mocne piwo i sycące jedzenie

Wyjątkowe piwo pszeniczne, którego nie znajdziecie nigdzie indziej, jest warzone właśnie na Oktoberfest. Wyróżnia je wyższa zawartość oryginalnej brzeczki (cukru słodowego, białka, środków aromatyzujących i witamin), która musi wynosić przynajmniej 13,5% zamiast zwyczajowych 11-12%. Dzięki temu piwo doskonale nadaje się do sycących posiłków w rodzaju kurczaka z rożna czy golonki wieprzowej. Wyższa zawartość brzeczki to również wyższa zawartość alkoholu. Podczas gdy zazwyczaj piwo pszeniczne zawiera ok. 5% alkoholu, piwo na Oktoberfest może zawierać między 5,8 a 6,3%. Podaje się je nie tylko podczas "Wiesn" - można je kupić również przez krótki czas po festiwalu w butelkach o pojemności 0,5 litra na terenie Niemiec i za granicą.

Popularne pamiątki: kufel piwny

Popularną pamiątką z festiwalu jest kufel piwny – znak rozpoznawczy Oktoberfest. Piwo pszeniczne zazwyczaj podaje się w wysokich, smukłych, półlitrowych szklankach, ale na festiwalu jest lane do tzw. "Maß", kufla o pojemności litra. Pierwotnie kufle te wyrabiano z gliny, obecnie są szklane, również po to, aby pijący widział, czy faktycznie nalewa się mu do pełna. Obecnie mają one wartość kolekcjonerską, która w niektórych przypadkach bywa faktycznie wysoka. Dlatego goście próbują kraść kufle – takich przypadków każdego roku są setki tysięcy. A ponieważ gospodarze festiwalu notują z tego tytułu ogromne straty, kradzież kufli nie jest traktowana pobłażliwie i zazwyczaj takie przypadki zgłaszane są policji. Warto jednak pamiętać, że kufel festiwalowy można sobie kupić na pamiątkę. Pamiątkowe kufle opatrzone nadrukiem z rokiem festiwalu są wykonane z kamionki, nie ze szkła.

Mniejsze kufle, nietypowe mieszanki

Długa tradycja Oktoberfest również ewoluuje – nie tylko w zakresie piwa. Przykładowo większość festiwalowego piwa nie pochodzi już z tradycyjnych drewnianych beczek, ale z ogromnych, nowoczesnych kadzi ze stali nierdzewnej. Jedynie Augustiner, najstarszy browar w Monachium zachował wierność tradycji i dalej rozlewa piwo z dwustulitrowych drewnianych beczek.
Poza klasycznymi litrowymi kuflami, niektórzy gospodarze rozlewają piwo również do półlitrowych kufli, dla nieco mniej spragnionych gości. Jeśli ktoś po wizycie na festiwalu planuje wsiąść za kierownicę lub z innych powodów nie pije alkoholu, nie musi rezygnować z tradycyjnego bawarskiego napoju, gdyż piwo pszeniczne jest teraz dostępne także w wersji bezalkoholowej. Oferuje się również mieszanki piwne, np. zawierające lemoniadę, colę lub sok pomarańczowy i blue curacao, które zyskują na popularności, zwłaszcza wśród ludzi młodych.

Bawaria, kraina piwa

Podczas Oktoberfest może być podawane wyłącznie piwo z sześciu monachijskich browarów: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner i Spaten. Jednak najsłynniejsza na świecie Kraina Piwa – Bawaria, ma o wiele więcej do zaoferowania pod tym względem. Mieszczą się tutaj 623 browary, więcej niż w jakimkolwiek innym kraju związkowym Niemiec. Region ten jest rajem dla amatorów jedzenia i picia, ale także dla odkrywców. Hallertau jest największym na świecie obszarem uprawy chmielu, a na Oberfranken przypada więcej browarów niż gdziekolwiek indziej.

Bawarskie Prawo Czystości z 1516 roku, w którym wyłożono zasady warzenia piwa, jest uważane za najstarsze istniejące prawo dotyczące żywności. Od 2001 roku „Bawarskie Piwo” jest chronionym określeniem geograficznym na terenie Europy. W stolicy Bawarii, Monachium, znajduje się nawet muzeum poświęcone piwu otwarte w 2005 roku pod nazwą Muzeum Piwa i Oktoberfest w Monachium (www.bier-und-oktoberfestmuseum.de), gdzie zwiedzający mogą dowiedzieć się wielu przydatnych i ciekawych rzeczy. Koniec końców piwo jest przecież podstawowym środkiem spożywczym w Bawarii – i to nie tylko podczas Oktoberfest…
Tradycyjny powóz Oktoberfest
Kraina piwa

Piwo – "żyjący produkt"

Wywiad z Rolfem Dummertem, Głównym Piwowarem w browarze Hofbräu München

Czy mógłby pan zdradzić nam recepturę piwa "Hofbräu Oktoberfest"?

Nie ma czego zdradzać, ponieważ brak jest stuprocentowo pewnej receptury. Pierwotne składniki do przyrządzania piwa nie są standaryzowane – pochodzą prosto z natury.
Podobnie, jak w przypadku wina, jakość jęczmienia lub chmielu różni się w zależności od roku. Piwowar musi dostosować metodę warzenia do składników i nadrobić różnice. Piwo jest żywym produktem.

Czego pan używa jako wskazówek?

Każdy browar posiada swój własny smak domowy, znany jako "profil smaku". Sztuka piwowarska obejmuje starania w kierunku uzyskania efektów pracy smakujących miłośnikowi piwa za każdym razem tak samo. Piwowar podtrzymuje profil smaku, że tak to ujmę.

Czy piwo "Hofbräu Oktoberfest" smakuje dzisiaj tak samo, jak na samym początku?

Oczywiście, że nie. Piwowarstwo nieustannie ulepsza swoją technologię, na przykład rozwijając nowe metody produkcji. W rezultacie zmienia się również smak, który staje się łagodniejszy, przyjemniejszy. Piwo produkowane i pite u początków Oktoberfest pewnie nie spełniałoby naszych dzisiejszych oczekiwań.

http://www.hofbraeu-muenchen.de/en/
Rolf Dummert

Porady kulinarne

Właściwe nalewanie piwa pszenicznego