Mocne piwo i sycące jedzenie
Wyjątkowe piwo pszeniczne, którego nie znajdziecie nigdzie indziej, jest warzone właśnie na Oktoberfest. Wyróżnia je wyższa zawartość oryginalnej brzeczki (cukru słodowego, białka, środków aromatyzujących i witamin), która musi wynosić przynajmniej 13,5% zamiast zwyczajowych 11-12%. Dzięki temu piwo doskonale nadaje się do sycących posiłków w rodzaju kurczaka z rożna czy golonki wieprzowej. Wyższa zawartość brzeczki to również wyższa zawartość alkoholu. Podczas gdy zazwyczaj piwo pszeniczne zawiera ok. 5% alkoholu, piwo na Oktoberfest może zawierać między 5,8 a 6,3%. Podaje się je nie tylko podczas "Wiesn" - można je kupić również przez krótki czas po festiwalu w butelkach o pojemności 0,5 litra na terenie Niemiec i za granicą.
Popularne pamiątki: kufel piwny
Popularną pamiątką z festiwalu jest kufel piwny – znak rozpoznawczy Oktoberfest. Piwo pszeniczne zazwyczaj podaje się w wysokich, smukłych, półlitrowych szklankach, ale na festiwalu jest lane do tzw. "Maß", kufla o pojemności litra. Pierwotnie kufle te wyrabiano z gliny, obecnie są szklane, również po to, aby pijący widział, czy faktycznie nalewa się mu do pełna. Obecnie mają one wartość kolekcjonerską, która w niektórych przypadkach bywa faktycznie wysoka. Dlatego goście próbują kraść kufle – takich przypadków każdego roku są setki tysięcy. A ponieważ gospodarze festiwalu notują z tego tytułu ogromne straty, kradzież kufli nie jest traktowana pobłażliwie i zazwyczaj takie przypadki zgłaszane są policji. Warto jednak pamiętać, że kufel festiwalowy można sobie kupić na pamiątkę. Pamiątkowe kufle opatrzone nadrukiem z rokiem festiwalu są wykonane z kamionki, nie ze szkła.
Mniejsze kufle, nietypowe mieszanki
Długa tradycja Oktoberfest również ewoluuje – nie tylko w zakresie piwa. Przykładowo większość festiwalowego piwa nie pochodzi już z tradycyjnych drewnianych beczek, ale z ogromnych, nowoczesnych kadzi ze stali nierdzewnej. Jedynie Augustiner, najstarszy browar w Monachium zachował wierność tradycji i dalej rozlewa piwo z dwustulitrowych drewnianych beczek.
Poza klasycznymi litrowymi kuflami, niektórzy gospodarze rozlewają piwo również do półlitrowych kufli, dla nieco mniej spragnionych gości. Jeśli ktoś po wizycie na festiwalu planuje wsiąść za kierownicę lub z innych powodów nie pije alkoholu, nie musi rezygnować z tradycyjnego bawarskiego napoju, gdyż piwo pszeniczne jest teraz dostępne także w wersji bezalkoholowej. Oferuje się również mieszanki piwne, np. zawierające lemoniadę, colę lub sok pomarańczowy i blue curacao, które zyskują na popularności, zwłaszcza wśród ludzi młodych.
Bawaria, kraina piwa
Podczas Oktoberfest może być podawane wyłącznie piwo z sześciu monachijskich browarów: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner i Spaten. Jednak najsłynniejsza na świecie Kraina Piwa – Bawaria, ma o wiele więcej do zaoferowania pod tym względem. Mieszczą się tutaj 623 browary, więcej niż w jakimkolwiek innym kraju związkowym Niemiec. Region ten jest rajem dla amatorów jedzenia i picia, ale także dla odkrywców. Hallertau jest największym na świecie obszarem uprawy chmielu, a na Oberfranken przypada więcej browarów niż gdziekolwiek indziej.
Bawarskie Prawo Czystości z 1516 roku, w którym wyłożono zasady warzenia piwa, jest uważane za najstarsze istniejące prawo dotyczące żywności. Od 2001 roku „Bawarskie Piwo” jest chronionym określeniem geograficznym na terenie Europy. W stolicy Bawarii, Monachium, znajduje się nawet muzeum poświęcone piwu otwarte w 2005 roku pod nazwą Muzeum Piwa i Oktoberfest w Monachium (www.bier-und-oktoberfestmuseum.de), gdzie zwiedzający mogą dowiedzieć się wielu przydatnych i ciekawych rzeczy. Koniec końców piwo jest przecież podstawowym środkiem spożywczym w Bawarii – i to nie tylko podczas Oktoberfest…