Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Bawarski krem z rumem

Bawarski krem to klasyczny deser i baza dla wielu innych wariantów kremu. Może zostać przyprawiony na wiele sposobów – np. kawą,likierem, skórką pomarańczową lub rumem. Sam w sobie jest deserem w bardzo eleganckim przebraniu, zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi owocami.

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania około 30 minut plus czas tężenia

bawarski krem z rumem
 Składniki:  
 5 żółtek jaj  6 listków żelatyny
 120 g cukru  20 ml rumu
 500 ml mleka  300 ml bitej śmietany
 1 laska wanilii  

Nasza rada:

Zostaw krem do ostudzenia na minimum 2 godziny. Podawaj ze świeżymi owocami.

Idealny czas

Wmieszaj bitą śmietanę z głową, jak tylko krem wystygnie na tyle by zacząć tężeć (około 20-25 °C).
przygotowanie ciasta (1)
Najpierw namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
przygotowanie ciasta (2)
Wyjąć nasiona z laski wanilii a następnie dodać ją do mleka i zagotować. Zaparzać około 15 minut a następnie wyciągnąć laskę.
przygotowanie ciasta (3)
W międzyczasie ubić żółtka z cukrem nad gotującą się wodą aż staną się kremowe
przygotowanie ciasta (4)
Dodać mleko waniliowe, ciągle mieszając.
przygotowanie ciasta (5)
Gotować aż będzie się dało wydmuchać kształt róży.
przygotowanie ciasta (6)
Wycisnąć żelatynę i podgrzać w rumie aż się rozpuści.
przygotowanie ciasta (7)
Następnie połączyć z kremem.
przygotowanie ciasta (8)
Na końcu ubić śmietanę a gdy mieszanka zacznie tężeć, delikatnie wymieszać bitą śmietanę z kremem.