Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Bawarska sałatka ziemniaczana

Typowa bawarska sałatka ziemniaczana jest cudownie obfita, ale jednocześnie dość lekka. Połączenie siekanych ziemniaków i pikantnych składników jest częste w kuchniach z różnych regionów świata.

bawarska sałatka ziemniaczana

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - ok. 60 minut.

Składniki:  
1 kg ziemniaków
2 łyżki łagodnej musztardy
150 g boczku
sól
150 g cebuli
pieprz
300 ml bulionu
szczypiorek
50 ml oleju słonecznikowego
pietruszka

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać, gdy są jeszcze ciepłe. Posiekać w plastry o grubości od 2 do 4 mm. Pokroić boczek i podsmażyć na patelni. Posiekać drobno cebulę. Dodać trochę oleju słonecznikowego i bulionu. Dodać ocet i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać musztardę i resztę oleju słonecznikowego. Wlać jeszcze gorący bulion na plastry ziemniaków i dokładnie wymieszać z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem i odstawić. Ozdobić szczypiorkiem i odrobiną pietruszki.

bawarska sałatka ziemniaczana