Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Bawarska sałatka z kapusty

Niezwykle pożądanym dodatkiem do golonki wieprzowej i pieczonego kurczaka jest bawarska sałatka z kapusty. Do niej również używa się przygotowanej na zimno lub na gorąco marynaty na bazie octu i oliwy.

Bawarska sałatka z kapusty

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - ok. 45 minut.

Składniki:
800 g białej kapusty
1 łyżeczka kminku
150 g boczku
2 łyżeczki cukru
200 g cebuli
sól
6 łyżek oleju rzepakowego
pieprz
80 ml octu jabłkowego
szczypiorek

Przygotowanie

Przeciąć kapustę białą na ćwiartki i usunąć głąby. Następnie pociąć na paski. Pokroić drobno boczek i cebulę. Boczek podsmażyć na patelni, a następnie dodać olej i cebulę. Dodać kminek i cukier i dusić, aż cebula się zeszkli. Wlać ocet, a następnie polać kapustę pozostałą mieszanką. Doprawić solą i pieprzem i odstawić na krótki czas. Przed podaniem ponownie doprawić solą i pieprzem oraz udekorować szczypiorkiem.