Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Barszcz z makaronem


barszcz z makaronem

Porcja dla: 6/ Czas gotowania: ok. 60 min.

 Składniki:
 
 300 g makaronu do zupy 1 łyżka miodu
 150 g marchwi Ocet jabłkowy
 100 g pasternaku 2,5 l bulionu wołowego
 2 pomidory 1 cytryna
 3 buraki Pietruszka
 200 g białej kapusty Koperek
 1 cebula Sól
 1 ząbek czosnku Pieprz

 Rada
 Można wzbogacić to danie przez dodanie kwaśnej śmietany tuż przed podaniem.

Idealnym dodatkiem do tego dania, które podawane jest na specjalne okazje w całej Wschodniej Europie, jest lekko gazowane, krymskie wytrawne czerwone wino musujące.

barszcz z makaronem - krok 1
Drobno pokroić wszystkie warzywa w kostkę, a białą kapustę w paski.
barszcz z makaronem - krok 2
Na dużej patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać buraki wraz z odrobiną miodu, a następnie dodać pozostałe warzywa i gotować przez około 5 minut.
barszcz z makaronem - krok 3
Podlać octem i dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut.
barszcz z makaronem - krok 4
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przybrać posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
barszcz z makaronem - krok 5
Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente, odcedzić i dodać do zupy tuż przed ugotowaniem.
barszcz z makaronem - krok 6
Przybrać świeżymi ziołami i podawać.