Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Barszcz czerwony


Barszcz - inspirujące przepisy MAKRO

Liczba porcji: 6 / Czas gotowania: ok. 2,5 godziny

Składniki
600 g mięsa na zupę
2 l bulionu wołowego
1 cebula hiszpańska
6 goździków
2 liście laurowe
1/4 kapusty białej
600 g ziemniaków 600 g buraków
1/2 pora 2 marchewki
1/8 selera korzeniowego
1 słodka papryka
2 małe cebule
2 pomidory
1 cytryna koperek
natka pietruszki sól, pieprz

Wskazówka

Tak jak wiele duszonych potraw, barszcz smakuje szczególnie dobrze na następny dzień. Przez ten czas smaki dobrze się połączą, a ponowne podgrzanie wzmocni ten efekt.

Barszcz krok po kroku - zobacz video

Przygotowanie

Barszcz - przygotowanie krok 1
Włóż mięso do bulionu, zagotuj i zdejmij szumowiny.

Barszcz - przygotowanie krok 2
Naszpikuj cebulę hiszpańską liśćmi laurowymi i goździkami, a następnie dodaj do bulionu.

Barszcz - przygotowanie krok 3
Gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, dopóki mięso nie będzie tak kruche, że będzie samo spadać z widelca. Następnie wyjmij mięso i odłóż je na bok. Wyjmij też cebulę — nie jest już do niczego potrzebna.

Barszcz - przygotowanie krok 4
Pokrój warzywa w cienkie słupki. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.

Barszcz - przygotowanie krok 5
Najpierw dodaj do bulionu ziemniaki i gotuj tak długo, żeby pozostały jędrne. Dodaj białą kapustę.

Barszcz - przygotowanie krok 6
Lekko podduś buraki w dużym rondlu.

Barszcz - przygotowanie krok 7
Dodaj do nich cebulę...

Barszcz - przygotowanie krok 8
...i wzmocnij mieszankę odrobiną soku z cytryny i cukrem.

Barszcz - przygotowanie krok 9
Dodaj pozostałe warzywa i duś przez pięć minut.

Barszcz - przygotowanie krok 10
Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Barszcz - przygotowanie krok 11
Dodaj całość do bulionu i zagotuj.

Barszcz - przygotowanie krok 12
Pokrój mięso w kostkę przed podaniem...

Barszcz - przygotowanie krok 13
... i dodaj je do barszczu.
Barszcz - przygotowanie krok 14
Ozdób posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Barszcz - przygotowanie krok 15
Podawaj z dodatkiem półtłustej, kwaśnej śmietany lub crème fraîche.