Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

USA - Banoffee pie

Stany Zjednoczone to mieszanka kulturowa ludzi z całego świata i ma to też odzwierciedlenie w kuchni amerykańskiej. Wiele popularnych, typowo amerykańskich potraw ma swoje źródła w kuchni meksykańskiej, francuskiej oraz wielu krajów afrykańskich. Szczególnie lubiane w Stanach Zjednoczonych jest mięso, zwłaszcza grillowane, ale dobry posiłek nie może się obyć bez deseru. Jednym z najciekawszych jest Banoffee pie, czyli ciasto, w którym główną rolę grają toffi i banany. Sprawdź jak łatwo je przygotować.

Banoffee pie

usa-top-460x340
Ciasto:
 
3/4 szklanki mąki
6 łyżek zimnego masła
2 łyżki cukru
pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
1 żółtko
szczypta soli
aromat waniliowy
 

Krem:
 
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 szklanki śmietany kremówki
pół szklanki cukru
 
Masa:
 
2 puszki masy toffi
pół szklanki śmietany kremówki
1 łyżka rumu
4 pokrojone na plasterki banany

Przygotowanie:

W blenderze ucieramy składniki na ciasto aż powstanie kruszonka. Ciasto wykładamy do formy, chłodzimy w lodówce przez około 60 minut i pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. Masę toffi łączymy ze śmietanką oraz rumem, wykładamy na przestudzony spód, przykrywamy plasterkami bananów i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. W międzyczasie rozpuszczamy kawę w odrobinie wody i ubijamy ze śmietaną i cukrem. Tartę dekorujemy ubitym kremem i serwujemy schłodzoną.