Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Azjatycka kuchnia rybna

Kuchnia azjatycka jest teraz bardzo modna – a ta moda ma wiele twarzy. Kuchnie narodowe z ogromnego kontynentu azjatyckiego są pełne kulinarnych perełek, w szczególności dań przyrządzanych z ryb.  Przyprawy i zioła odgrywają w tej kuchni bardzo ważną rolę – od sushi, aż po curry. Tu pikantność i świeżość grają w jednej, wspaniałej drużynie.

Orzeźwiająca pikanteria

Azjatycka kuchnia rybna
Czy to Japonia, Chiny, Tajlandia, Wietnam, czy Indonezja, nie jest niespodzianką, że kuchnia Dalekiego Wschodu jest uznawana za bardzo zdrową – praktycznie w żaden innej części świata nie używa się tak dużej ilości warzyw i świeżych ryb.

Dania azjatyckie zachwycają różnorodnością kolorowych, świeżych składników, ziół i przypraw, które czynią je naprawdę pikantnymi. Podobnie jak w wielu innych krajach, tradycja przyprawiania potraw dużą ilością ziół i przypraw wywodzi się z dawnych czasów, w których gwarantowały one dłuższą trwałość pożywieniu. Również teraz imbir, chilli, kolendra, cynamon, gwiazdki anyżu i goździki stanowią charakterystyczne dla Azji aromaty i smaki. Przyjemna świeżość natomiast to zasługa trawy cytrynowej i tajskiej bazylii.

kuchnia rybna - ostre przyprawy
Pasty i sosy zamiast soli i pieprzu
Kolejną charakterystyczną cechą kuchni azjatyckiej są pasty z ziół i przypraw, które są używane do doprawiania lub jako bazy do zup, sosów i curry. Mamy pastę z chilli i wasabi (robioną z japońskiego chrzanu), pasta miso (z soi i selera) i różnorodne pasty curry – czerwone, zielone lub żółte, które sporządza się z mieszanek imbiru, czosnku, chilli, kolendry, galangalu i wielu innych ziół i przypraw, dzięki którym można stworzyć wiele kompozycji i dodać potrawom prawdziwej pikanterii. Natomiast sól i pieprz, obecne w prawie każdym europejskim  i amerykańskim daniu, można z powodzeniem odstawić na bok.  Bardzo rzadko pojawiają się w przepisach kuchni azjatyckiej. Zamiast nich do przyprawiania  używa się sosów - sojowego, a przede wszystkim rybnego. Sos rybny, sporządzany z fermentowanych ryb, wody i soli jest postrzegany jako  południowo-wschodnio- azjatycka sól. Jest on między innymi składnikiem tradycyjnej, pikantnej, tajskiej zupy tom yam, którą przybiera się rybami, owocami morza, a nawet kurczakiem.

Rada szefa kuchni!
Do curry najlepiej nadają się ryby o białym mięsie, takie jak karmazyn, dorsz, rdzawiec lub zębacz.
rada-szefa-kuchni-300x120
Kolorowe mikstury, starannie przyrządzane
Kolorowy wygląd i prozdrowotny charakter dania zawdzięczają  również tradycyjnym, azjatyckim sposobom przygotowywania i przyrządzania potraw. Warzywa i ryby przygotowuje się ze szczególną starannością, zarówno te smażone w woku, jak i duszone w bambusowych koszykach. Świeże krewetki i kawałki świeżej ryby można delikatnie gotować w zupach na wolnym ogniu. Składniki tradycyjnego azjatyckiego curry również zachowują swoją wartość odżywczą i kolor dzięki niezbyt wysokiej temperaturze i krótkiemu czasowi przygotowania. Curry wywodzą się z Indii. W szczególności na wschodnich terenach curry z ryb i owoców morza przyrządza się z użyciem ziaren gorczycy. W Malezji natomiast do curry często dodaje się mleko kokosowe, aby zbalansować pikantny smak. Tajskie curry są  najbardziej pikantne i zawierają najwięcej płynu. Różne rodzaje curry podaje się z ryżem lub chlebem.
kolorowe mikstury

Przepisy kulinarne

Rybne curry