Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Amuse-bouche czyli przekąska

Cudowna kreatywność zamknięta w tak małych porcjach! Amuse-bouche, smakowita przekąska z pozdrowieniami od szefa kuchni to przedsmak jego umiejętności i pomysłowości. Kucharze z niezwykłą dbałością o szczegóły zamykają niesamowitą intensywność i różnorodność smaków w tych eleganckich, małych porcjach.

Świetne pomysły zawarte w małych kęsach

Amuse-bouche - przekąska
Wielu gości czeka z niecierpliwością na ten moment: kelner serwuje amuse-bouche, i dzięki tym małym kulinarnym niespodziankom otwiera podwoje przyjemności.

Tradycja podawania smakowitych czekadełek przed posiłkiem, nie zamawianych wcale przez gości – i za które się nie płaci! – narodziła się we Francji i od tamtej pory obecna  jest w najlepszych restauracjach na całym świecie. W miejscach nagrodzonych gwiazdkami pomysłowe amuse-bouche są koniecznością – a najlepiej, jeśli stanowią olśniewający początek uczty, który stanowi o oryginalności kuchni.

Stylowe wprowadzenie w dobry nastrój

Jeden kęs może pokazać gościom, na co stać kucharza – jest to wyzwanie, lecz także świetna możliwość, by zabłysnąć wyobraźnią i umiejętnościami technicznymi.

smaczna pierś z kaczki
Te w większości wytrawne, a rzadziej słodkie, przekąski przygotowują gości na posiłek i w pyszny sposób wprowadzają ich do pierwszego dania. Amuse-bouchemogą być przyrządzone z mięsa, ryb, owoców morza lub warzyw; chrupiące są równie pyszne jak delikatne kremy, galaretki, czy smakowite zupy – ważne, by te małe dzieła sztuki były mądrze przemyślane, bo na przykład poprzezpierś z kaczki z sous vide (gotowania w próżni) kucharz może w imponujący sposób zademonstrować zalety tego sposobu przyrządzania potraw, dzięki któremu smaki są świetnie zachowane.

Dziś zarówno innowacyjne umiejętności, jak i prezentacja  są ważniejsze niż kiedyś, więc należy zadbać, by przekąski wyglądały elegancko. Można w tym celu wykorzystać szeroki wybór małych miseczek i talerzyków (również tych o niezwykłych kształtach), szklanek na zupy i eleganckich łyżeczek z metalu lub porcelany, które podaje się oddzielnie lub na półmiskach. Równie ważny jest sposób, w jaki obsługa prezentuje amuse-bouche gościom, kilka rozważnie dobranych słów doskonale dopełnia wrażenia.

Czy wiesz, że…?

Amuse-bouche czy amuse-gueule? Oba te terminy znaczą "zagadka dla podniebienia" i odnoszą się do małych przystawek, które mają za zadanie rozbudzić nasz smak przed podaniem dań głównych. Innym, bardziej swojskim określeniem amuse-bouche, z którym można się spotkać w wielu miejscach, jest "czekadełko".


Przepisy kulinarne

Chrupiąca pierś z kaczki