Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Aioli

Keczup i musztarda to klasyka wśród dodatków. Jednak by zrobić prawdziwe wrażenie na gościach, do dań z grilla podajemy dziś często wyszukane przyprawy, sosy chutney i dipy – wówczas jest to uczta nie tylko dla podniebienia, ale też dla oka!


Aioli  
Idealny do krewetek i chleba.

Aioli - MAKRO Inspiracje
 Składniki:
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 żółtko
2 łyżki stołowe soku z cytryny
350 ml oleju
Sól, pieprz

Przygotowanie

Czosnek obrać i przy użyciu ręcznego blendera zmiksować z olejem. Wymieszać żółtko i musztardę z sokiem z cytryny. Do tak przygotowanej mieszanki powoli dodawać olej, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.