Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Czym jest Fast Food i dokąd zmierza?

Fast Food

Co to jest Fast Food?

Fast Food to rodzaj pożywienia przygotowywanego szybko i równie szybko podawanego. Coraz większa liczba marek i punktów serwujących dania tego typu jest adekwatna do coraz szybszego trybu życia, jaki staje się udziałem mieszkańców miast na całym świecie.

Dokąd zmierza?

Obecnie możemy zaobserwować eksplorowanie tego segmentu rynku przez marki restauracyjne i otwieranie punktów gastronomicznych tzw. express/fast casual. Format ten oznacza lokal, który najczęściej nie oferuje obsługi kelnerskiej, ale dostarcza wyższej jakości potrawy niż w regularnych fast foodach. Można powiedzieć, że łączy szybkość i egalitarność fast fooda z restauracyjną jakością jedzenia. Co pokazuje, że klienci potrzebują zjeść nie tylko szybko, ale też dobrze pod względem jakości, a z drugiej, że są oni przywiązani do marki jako czegoś nie tylko znajomego, ale też gwarantującego jakość.

Kolejny trend w fast food, który coraz mocniej zaznacza swoją obecność w Europie Zachodniej (czyli za czas jakiś dotrze do nas), to „zdrowy fast food”, czyli serwowanie szybkich dań typu sałatki, kanapki, koktajle mleczne i owocowe oparte na świeżych składnikach, produktach pochodzących z małych rodzinnych czy lokalnych firm, często z certyfikatem bio.

Generalnie należy uznać, że coraz wyższa jakość składników i dań będzie wiodącym trendem w segmencie fast food w najbliższym czasie, podobnie jak coraz wyższe wymagania w stosunku do czystości, higieny i poziomu obsługi, jakich oczekują klienci.

Podobne elementy