Sakiewki z figą i sorbet z pomidora
6. listopada 2019

Sakiewki z figą, z szynką szwarcwaldzką i musem malinowym:
- 2 figi
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku
- 4 cienkie naleśniki pszenne, złożone w pasek o szerokości ok 4 cm
- 4 nieduże kawałki koziego sera (ok. 4 łyżeczki)
- kilka listków świeżej bazylii
- kiełki np. rzeżuchy
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Opcjonalnie duży liść sałaty rzymskiej.
Mus z malin:
- 300 g malin Makro Chef
- Około 1/3 szklanki cukru
- 5 cl cukru waniliowego

Sakiewki z figą z szynką szwardzwaldzką i musem malinowym:
Figi umyj i osusz, przekrój na połówki lub ćwiartki, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej miodem i skrop oliwą. Tak przygotowane figi piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 12-15 minut. W tym czasie podsmaż szynkę na patelni, aby uzyskać chrupiące brzegi. Możesz do smażenia użyć trochę oliwy.
Każdą połówkę figi (lub dwie ćwiartki) wraz z kozim serem i kiełkami zawiń w złożony naleśnik, a następnie w szynkę szwarcwaldzką i zepnij wykałaczką. Na wykałaczki nabij dodatkowo kilka listków bazylii. Podawaj z przygotowanym musem z malin. Sakiewki możesz również wyłożyć na liściach sałaty rzymskiej.
Mus z malin:
Maliny rozmrozić,opłukać, przełożyć do garnka. Zasypać cukrem (można dać go więcej lub mniej) i cukrem waniliowym. Zagotować. Gotować tak długo, aż maliny się rozpadną. Ostudzić. Wszystko przetrzeć przez sito. Mus ponownie zagotować. Gotować tak długo, aż mus zredukuje się o ok. połowę i wyraźnie zgęstnieje.

Sorbet z pomidora:
- 1 średniej wielkości pomidor kolorowy na 1 sorbecik
- syrop trzcinowy Rioba
- papierowe słomki Makro Chef
Porcje |
3-4 |
Czas przygotowania |
ok. 30 min |
Poziom trudności |
Łatwe |
Twój talerz zero plate: papierowe słomki kompostowalne i drewniane łódeczki

Obrane ze skóry kolorowe pomidory marynujemy w syropie cukrowym i świeżym tymianku. Odstawiamy na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej. Zamarynowane pomidory wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie nastrzykujemy je przecedzonym przez drobne sito syropem trzcinowym zblendowanym z liśćmi kolendry i rozmrożonymi owocami czarnego bzu. Tak przygotowane „lody” zamrażamy na bambusowych patyczkach lub papierowych słomkach, przed podaniem obtaczamy delikatnie w siekanej kolendrze.
Twój talerz zero plate: papierowe słomki kompostowalne i drewniane łódeczki

Delikatne mięso dorsza w sosie pomidorowym z czerwonymi kremowymi ziemniakami i pomidorkami.
21. października 2019
ryby
fit
Już od czasów starożytnych meksykański stół bez tortilli to pusty stół. Legenda mówi, że tortilla została wymyślona przez jednego z miejscowych wieśniaków, który podarował ją swojemu głodnemu królowi. Wśród rdzennych Meksykanów tortille są również powszechnie używane jako przybory do jedzenia. Na ten moment tortilla jest popularnym rodzajem pieczywa także w USA.
17. września 2019 | Sylwia Stachyra
street food
makro chef