Sorbet z pomidora i sakiewki z dynią

Sakiewki z figą i sorbet z pomidora

Składniki: Food lovers

Sakiewki z figą, z szynką szwarcwaldzką i musem malinowym:

  • 2 figi
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku
  • 4 cienkie naleśniki pszenne, złożone w pasek o szerokości ok 4 cm
  • 4 nieduże kawałki koziego sera (ok. 4 łyżeczki)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kiełki np. rzeżuchy
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Opcjonalnie duży liść sałaty rzymskiej.

Mus z malin:

  • 300 g malin Makro Chef
  • Około 1/3 szklanki cukru
  • 5 cl cukru waniliowego

 

Wykonanie: food lovers

Sakiewki z figą z szynką szwardzwaldzką i musem malinowym:

Figi umyj i osusz, przekrój na połówki lub ćwiartki, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej miodem i skrop oliwą. Tak przygotowane figi piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 12-15 minut. W tym czasie podsmaż szynkę na patelni, aby uzyskać chrupiące brzegi. Możesz do smażenia użyć trochę oliwy.

Każdą połówkę figi (lub dwie ćwiartki) wraz z kozim serem i kiełkami zawiń w złożony naleśnik, a następnie w szynkę szwarcwaldzką i zepnij wykałaczką. Na wykałaczki nabij dodatkowo kilka listków bazylii. Podawaj z przygotowanym musem z malin. Sakiewki możesz również wyłożyć na liściach sałaty rzymskiej.

Mus z malin:

Maliny rozmrozić,opłukać, przełożyć do garnka. Zasypać cukrem (można dać go więcej lub mniej) i cukrem waniliowym. Zagotować. Gotować tak długo, aż maliny się rozpadną. Ostudzić. Wszystko przetrzeć przez sito. Mus ponownie zagotować. Gotować tak długo, aż mus zredukuje się o ok. połowę i wyraźnie zgęstnieje. 

 

293A0885

 

 

 

 

Składniki: Food lovers

Sorbet z pomidora:

  • 1 średniej wielkości pomidor kolorowy na 1 sorbecik
  • syrop trzcinowy Rioba
  • papierowe słomki Makro Chef
Porcje 3-4
Czas przygotowania ok. 30 min
Poziom trudności Łatwe

 

Twój talerz zero plate: papierowe słomki kompostowalne i drewniane łódeczki 

Wykonanie: food lovers

Obrane ze skóry kolorowe pomidory marynujemy w syropie cukrowym i świeżym tymianku. Odstawiamy na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej. Zamarynowane pomidory wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie nastrzykujemy je przecedzonym przez drobne sito syropem trzcinowym zblendowanym z liśćmi kolendry i rozmrożonymi owocami czarnego bzu. Tak przygotowane „lody” zamrażamy na bambusowych patyczkach lub papierowych słomkach, przed podaniem obtaczamy delikatnie w siekanej kolendrze.

Twój talerz zero plate: papierowe słomki kompostowalne i drewniane łódeczki 

 

293A0969

 

Projekt Zero plate


Wieloletnia współpraca

Nasza współpraca z dostawcami oparta jest na dobrych relacjach i pełnym zaufaniu! Dowiedź się więcej >

wegetarianskie weganskie zero plate zero waste ekologiczne owoce sadko zrównoważony rozwój

Dorsz w pomidorach

Delikatne mięso dorsza w sosie pomidorowym z czerwonymi kremowymi ziemniakami i pomidorkami.

ryby fit

Sernik na zimno z malinami

Łatwy przepis na pyszny sernik z malinami z dodatkiem białej czekolady.

deser makro chef na słodko owoce

Krewetki królewskie z sosem chili

Niebanalnie podane owoce morza? Spróbuj przepisu na krewetki królewskie z sosem ze świeżych papryczek chilli.

fit owoce morza food lovers krewetki

Meksykańskie tortille z kurczakiem i boczkiem

Już od czasów starożytnych meksykański stół bez tortilli to pusty stół. Legenda mówi, że tortilla została wymyślona przez jednego z miejscowych wieśniaków, który podarował ją swojemu głodnemu królowi. Wśród rdzennych Meksykanów tortille są również powszechnie używane jako przybory do jedzenia. Na ten moment tortilla jest popularnym rodzajem pieczywa także w USA.

street food makro chef