Koszyczki z tortilli i tatar z łososia

Koszyczki z tortilli vs tatar z matjasa korzennego

KOSZYCZKI Z TORTILLI Z SEREM KOZIM, GRUSZKĄ, CHILLI,  ORZECHAMI WŁOSKIMI ORAZ KONFITURĄ Z CZARNEGO BZU

Składniki: szefowie kuchni

Koszyczek z tortilli:

  • 4 placki tortilli,
  • 1 opak. sera koziego,
  • 1 opak. mixu sałatek,
  • 1 szt. gruszki karmelizowanej,
  • 150 g orzechów włoskich,
  • 150 g sera żółtego,
  • sól, pieprz – do smaku,
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,
  • kilka kwiatów jadalnych do dekoracji

Konfitura z czarnego bzu:

Twój talerz Zero Plate:

  • koszyczek z tortilli
 Porcje   3-4
 Czas przygotowania   ok. 30 min
 Poziom trudności   Łatwe

Wykonanie: szefowie kuchni

Koszyczek z tortilli:

Placki tortilli przekrawamy na krzyż - powstaną nam 4 części z 1 placka.

Formę do muffinek smarujemy delikatnie oliwą, każdy otwór wykładamy 2 częściami tortilli. Na spód wykładamy część sera żółtego, dodajemy karmelizowaną gruszkę i orzechy włoskie, posypujemy ponownie startym żółtym serem. Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dekorujemy świeżą sałatą i kwiatami jadalnymi.

Wychodzi nam 8 porcji. Podajemy z konfiturą z czarnego bzu.

Konfitura z czarnego bzu:

Owoce czarnego bzu rozmrozić, umyć, osączyć na sicie, włożyć do garnka i zagotować na wolnym ogniu, jak owoce zaczną puszczać sok wsypać cukier i wyciśnięty sok z 2 cytryn wymieszać i gotować jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu, po tym czasie owoce przetrzeć przez sito, wkładać jeszcze gorący do umytych słoików szczelnie zakręcać i odwrócić do góry dnem, po całkowitym wystudzeniu wynieść w chłodne zaciemnione miejsce.

Twój talerz Zero Plate:

Zwinięty koszyczek z tortilli


TATAR Z MATJASA KORZENNEGO NA LIŚCIU BANANOWCA

Składniki: Food lovers

Tatar:

  • 1 kg płatów śledziowych matjasa,
  • 100 g  szalotki,
  • 1 chleb gryczany,
  • 300 g ogórka zielonego,
  • kardamon
  • cynamon
  • kilka kwiatów jadalnych do dekoracji
  • 100 g owoców pigwowca Makro Chef
    Pigwowiec Makro Chef PRODUKT SYGNOWANY PROGRAMEM PSK

Twój talerz Zero Plate:

  •  suszony, przypalany liść bananowca

Wykonanie: food lovers

Tatar:

Olej słonecznikowy z korą cynamonową i nasionami kardamonu podgrzewamy tak by wydobyć jak najwięcej smaku i aromatu z przypraw, odstawiamy go do wystygnięcia. W tak przygotowanej zalewie moczymy płaty śledzia przez minimum 12 godzin. Po tym czasie, osuszamy śledzia na ręczniku papierowym i siekamy go, dodajemy szalotkę i rozmrożone owoce pigwowca pokrojone w drobną kostkę. Ogórka zielonego kroimy w długie plastry, które następnie zwijamy. Opaloną palnikiem kromkę chleba tostowego wkładamy pomiędzy zwiniętego ogórka jako dekoracja.

 

Twój talerz Zero Plate:

Suszony, przypalany liść bananowca. W tym celu można wykorzystać suszarkę do grzybów lub owoców, wycięte w wybrany kształt liście bananowca suszymy. Aby zapobiec przesiąkaniu możemy za pomocą białka cukierniczego „skleić” ze sobą kilka warstw. Aby nadać wyjątkowy wygląd naszym talerzom, możemy delikatnie je przypalić palnikiem cukierniczym.

OBLICZ FOOD COST JUŻ TERAZ!

 

tatar z matjasa na liściu babanowcakoszyczki z tortilli

Projekt Zero plate


Sakiewki z figą i sorbet z pomidora

Kuchenne fantazje #zeroplate - sakiewki z figą i sorbet... z pomidora!

zero waste zero plate makro chef fit

Wieloletnia współpraca

Nasza współpraca z dostawcami oparta jest na dobrych relacjach i pełnym zaufaniu! Dowiedź się więcej >

wegetarianskie weganskie zero plate zero waste ekologiczne owoce sadko zrównoważony rozwój

Dorsz w pomidorach

Delikatne mięso dorsza w sosie pomidorowym z czerwonymi kremowymi ziemniakami i pomidorkami.

ryby fit

Tarta z dynią i ricottą

Dynia kojarzy się obecnie z beztroską zabawą halloweenową, ale w naszych głowach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i potrawy naszej babci - sprawdź teraz słodki nowoczesny przepis i daj ponieść się wspomnieniom.

wegetarianskie warzywa na słodko deser

Krewetki królewskie z sosem chili

Niebanalnie podane owoce morza? Spróbuj przepisu na krewetki królewskie z sosem ze świeżych papryczek chilli.

fit owoce morza food lovers krewetki