Koszyczki z tortilli vs tatar z matjasa korzennego
12. września 2019
KOSZYCZKI Z TORTILLI Z SEREM KOZIM, GRUSZKĄ, CHILLI, ORZECHAMI WŁOSKIMI ORAZ KONFITURĄ Z CZARNEGO BZU

Koszyczek z tortilli:
- 4 placki tortilli,
- 1 opak. sera koziego,
- 1 opak. mixu sałatek,
- 1 szt. gruszki karmelizowanej,
- 150 g orzechów włoskich,
- 150 g sera żółtego,
- sól, pieprz – do smaku,
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,
- kilka kwiatów jadalnych do dekoracji
Konfitura z czarnego bzu:
Twój talerz Zero Plate:
Porcje |
3-4 |
Czas przygotowania |
ok. 30 min |
Poziom trudności |
Łatwe |

Koszyczek z tortilli:
Placki tortilli przekrawamy na krzyż - powstaną nam 4 części z 1 placka.
Formę do muffinek smarujemy delikatnie oliwą, każdy otwór wykładamy 2 częściami tortilli. Na spód wykładamy część sera żółtego, dodajemy karmelizowaną gruszkę i orzechy włoskie, posypujemy ponownie startym żółtym serem. Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dekorujemy świeżą sałatą i kwiatami jadalnymi.
Wychodzi nam 8 porcji. Podajemy z konfiturą z czarnego bzu.
Konfitura z czarnego bzu:
Owoce czarnego bzu rozmrozić, umyć, osączyć na sicie, włożyć do garnka i zagotować na wolnym ogniu, jak owoce zaczną puszczać sok wsypać cukier i wyciśnięty sok z 2 cytryn wymieszać i gotować jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu, po tym czasie owoce przetrzeć przez sito, wkładać jeszcze gorący do umytych słoików szczelnie zakręcać i odwrócić do góry dnem, po całkowitym wystudzeniu wynieść w chłodne zaciemnione miejsce.
Twój talerz Zero Plate:
Zwinięty koszyczek z tortilli
TATAR Z MATJASA KORZENNEGO NA LIŚCIU BANANOWCA

Tatar:
- 1 kg płatów śledziowych matjasa,
- 100 g szalotki,
- 1 chleb gryczany,
- 300 g ogórka zielonego,
- kardamon
- cynamon
- kilka kwiatów jadalnych do dekoracji
- 100 g owoców pigwowca Makro Chef
PRODUKT SYGNOWANY PROGRAMEM PSK
Twój talerz Zero Plate:
- suszony, przypalany liść bananowca

Tatar:
Olej słonecznikowy z korą cynamonową i nasionami kardamonu podgrzewamy tak by wydobyć jak najwięcej smaku i aromatu z przypraw, odstawiamy go do wystygnięcia. W tak przygotowanej zalewie moczymy płaty śledzia przez minimum 12 godzin. Po tym czasie, osuszamy śledzia na ręczniku papierowym i siekamy go, dodajemy szalotkę i rozmrożone owoce pigwowca pokrojone w drobną kostkę. Ogórka zielonego kroimy w długie plastry, które następnie zwijamy. Opaloną palnikiem kromkę chleba tostowego wkładamy pomiędzy zwiniętego ogórka jako dekoracja.
Twój talerz Zero Plate:
Suszony, przypalany liść bananowca. W tym celu można wykorzystać suszarkę do grzybów lub owoców, wycięte w wybrany kształt liście bananowca suszymy. Aby zapobiec przesiąkaniu możemy za pomocą białka cukierniczego „skleić” ze sobą kilka warstw. Aby nadać wyjątkowy wygląd naszym talerzom, możemy delikatnie je przypalić palnikiem cukierniczym.
OBLICZ FOOD COST JUŻ TERAZ!



Delikatne mięso dorsza w sosie pomidorowym z czerwonymi kremowymi ziemniakami i pomidorkami.
21. października 2019
ryby
fit
Dynia kojarzy się obecnie z beztroską zabawą halloweenową, ale w naszych głowach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i potrawy naszej babci - sprawdź teraz słodki nowoczesny przepis i daj ponieść się wspomnieniom.
8. października 2019
wegetarianskie
warzywa
na słodko
deser