Odważni, mogą podjąć próbę stworzenia własnego koktajlu. Przede wszystkim ważne jest przybliżone określenie pożądanego smaku oraz głównych składników napoju. Pewne wskazówki dotyczące kombinacji owoców możemy uzyskać przy pomocy food-pairing, metody stwozonej na potrzeby szefów kuchni, którą zainteresowało się również liczne grono barmanów. Stworzone na podstawie analiz naukowych narzędzie pokazuje powiązania pomiędzy smakami różnych produktów.
W ten sposób możemy wyselekcjonować smaki, które będą pasowały do określonych składników (więcej informacji znajdziesz
tutaj). Osoby zainteresowane mniej naukowym podejściem, a nadal skore do eksperymentowania mogą zaufać swojej wyobraźni. Kto wie, być może drzemie w Tobie gwiazda świata koktali!
RADA SZEFA KUCHNI
Koktajle muszą być chłodne, więc wymagają sporej ilości lodu. Kostki lodu umieszczone w szejkerze natychmiast schłodzą składniki. Wiele koktajli powinno zawierać kruszony lód. Jeśli nie masz kruszarki do lodu, po prostu umieść kostki w plastikowej torbie, zawiń ją w szmatkę kuchenną i rozbij lód przy użyciu twardego przedmiotu.
Niech wszystko się unosi!
Jeden kolor jest szykowny, ale kilka kolorów w jednej szklance to coś naprawdę wspaniałego! Przy odrobinie wprawy i odpowiedniej techniki możemy skutecznie tworzyć wielokolorowe drinki. Tajemnica wielowarstwowych drinków kryje się w odpowiednim ciężarze (wadze) poszczególnych składników. Ciężkie składniki, takie jak syropy, które zawierają dużo cukru, opadają na dno, a lżejsze – pozostają na powierzchni. Zasada brzmi: im więcej procentów, tym lżejszy wagowo alkohol.
Najlepszym sposobem na skuteczne oddzielenie kolorowych warstw jest technika zwana floatingiem: poszczególne składniki powoli i ostrożnie wlewa się do szklanki po tylnej części łyżki barmańskiej. W ten sposób każdą z warstw, od najcięższej po najlżejszą, można nalewać na wierzch poprzedniej. Jeśli ciężką warstwę dodamy na końcu, opadnie ona na dno i zagwarantuje narastający efekt wizualny, jak w przypadku drinka tequila sunrise.
Nigdy topless
Co znajduje się na wierzchu najbardziej popularnych letnich koktajli? W tym sezonie na pierwszym miejscu są świeże owoce. Jeśli wykorzystaliśmy dany owoc w drinku, warto by posłużył on nam także jako dekoracja. Kawałki lub plasterki owocu można naciąć i umieścić na krawędzi szklanki. Skórka owoców cytrusowych również stanowi świetną dekorację, a małe patyczki z nadzianymi kawałkami owoców dowodzą świeżości składników. Cała jadalna część dekoracji powinna, rzecz jasna, komponować się z koktajlem i nie stanowić dla niego konkurencji.
Podczas gdy dekoracje takie jak miniparasolki czy miniflagi nie są już w modzie, szron na szklance cieszy się nieprzerwaną popularnością. Najpierw nawilżamy krawędź szklanki przy pomocy cytryny lub pomarańczy, następnie zanurzamy ją w brązowym cukrze, soli lub wiórkach kokosowych. Jeśli interesuje nas jasny kolor, cukier lub sól można zabarwić wybranym syropem. Równie atrakcyjne są barwione kostki lodu z soku owocowego lub kostki, w których po prostu zamrożono małe owoce. Gdy potrzebujemy wyjątkowo przejrzystych kostek, przed zamrożeniem wody można ją ugotować. Na koniec warto pamiętać o dodaniu kolorowej słomki w charakterze ozdobnego i praktycznego dodatku