Crème brûlée

Crème brûlée

Składniki: Food lovers

  • żółtka jajek 5 szt.
  • biały cukier 50 g
  • owoce sezonowe (np. truskawki, jeżyny lub porzeczki)
  • słodka śmietanka 500 ml
  • cukier brązowy 50 g
  • wanilia 2 laski


Czas przygotowania: około 3 godziny (20 minut przygotowanie + 1 godz. pieczenie + 1,5 godz. studzenie)

Wykonanie: food lovers

Przelej śmietankę do garnka. Przygotuj laski wanilii i dodaj je do śmietanki. Doprowadź do wrzenia i bardzo delikatnie gotuj przez 5 minut. 

krok 1

W osobnym naczyniu dokładnie utrzyj żółtka jajek oraz biały cukier. Wlej krem do żółtek i połącz wszystko w jednolitą masę. Po uprzednim przelaniu przez sito, masę nałóż do foremek. 

krok 2krok 1

Piekarnik rozgrzej do 120 stopni i piecz w kąpieli wodnej przez 50 - 60 minut. Przed serwowaniem posyp desery brązowym cukrem i skarmelizuj go za pomocą palnika gastronomicznego. Deser udekoruj owocami i gotowe!

krok 4

 

 


Wieloletnia współpraca

Nasza współpraca z dostawcami oparta jest na dobrych relacjach i pełnym zaufaniu! Dowiedź się więcej >

wegetarianskie weganskie zero plate zero waste ekologiczne owoce sadko zrównoważony rozwój

Sernik na zimno z malinami

Łatwy przepis na pyszny sernik z malinami z dodatkiem białej czekolady.

deser makro chef na słodko owoce

Tarta z dynią i ricottą

Dynia kojarzy się obecnie z beztroską zabawą halloweenową, ale w naszych głowach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i potrawy naszej babci - sprawdź teraz słodki nowoczesny przepis i daj ponieść się wspomnieniom.

wegetarianskie warzywa na słodko deser

Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Szara reneta to stara odmiana jabłoni idealna na jabłecznik! Wróć do smaków z dzieciństwa i połącz to z przepyszną bezą.

beza deser na słodko wegetarianskie owoce

Pęczotto z grzybami

Kasza i grzyby to duet doskonały. W pojedynkę smakują dobrze, ale w połączeniu to istna rozkosz dla podniebienia!

grzyby wino wegetarianskie akademia inspiracji