Crème brûlée
17. września 2019

- żółtka jajek 5 szt.
- biały cukier 50 g
- owoce sezonowe (np. truskawki, jeżyny lub porzeczki)
- słodka śmietanka 500 ml
- cukier brązowy 50 g
- wanilia 2 laski
Czas przygotowania: około 3 godziny (20 minut przygotowanie + 1 godz. pieczenie + 1,5 godz. studzenie)

Przelej śmietankę do garnka. Przygotuj laski wanilii i dodaj je do śmietanki. Doprowadź do wrzenia i bardzo delikatnie gotuj przez 5 minut.

W osobnym naczyniu dokładnie utrzyj żółtka jajek oraz biały cukier. Wlej krem do żółtek i połącz wszystko w jednolitą masę. Po uprzednim przelaniu przez sito, masę nałóż do foremek.


Piekarnik rozgrzej do 120 stopni i piecz w kąpieli wodnej przez 50 - 60 minut. Przed serwowaniem posyp desery brązowym cukrem i skarmelizuj go za pomocą palnika gastronomicznego. Deser udekoruj owocami i gotowe!

Dynia kojarzy się obecnie z beztroską zabawą halloweenową, ale w naszych głowach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i potrawy naszej babci - sprawdź teraz słodki nowoczesny przepis i daj ponieść się wspomnieniom.
8. października 2019
wegetarianskie
warzywa
na słodko
deser