Tarta z dynią i ricottą
8. października 2019

Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 3 g soli
- 50 ml wody
-
Nadzienie z dyni
- 450 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 duże jajka
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 150 g ricotty
- 75 g startego żółtego sera
- 30 g pestek dyni
- 10 g curry
- 2 g soli i pieprzu

Ciasto
W misce wymieszać wszystkie składniki ciasta. Wyrobić na gładką masę. Uformować ją w kulę, zawinąć w lekko zwilżoną ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce na godzinę.Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wyłożyć na dno formy o średnicy 32 cm posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką bądź obłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać fasolę lub ryż (dzięki temu ciasto nadmiernie nie urośnie). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Po kwadransie zdjąć z ciasta papier i piec dalej przez ok. 10 minut, do czasu aż placek się zrumieni.
Nadzienie z dyni
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć dynię, ok. 10-15 minut. W misce roztrzepać jajka, wlać kremówkę, dodać dynię, ricottę i ser żółty. Całość zmiksować na gładką masę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Na upieczony spód wylać dyniowo-serowe nadzienie, posypać uprażonymi pestkami dyni i pokruszoną ricottą. Włożyć tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 30 minut, aby góra nabrała złotobrązowego koloru.
Podawać jeszcze ciepłą :)
Klasyka wśród słodyczy, czyli crème brûlée, to doskonały sposób, aby urozmaicić twoje myślenie o deserach. Wędrówka w poszukiwaniu nowych doznań? Czemu nie.
17. września 2019
wegetarianskie
na słodko