Tarta z dynią i ricottą

Tarta z dynią i ricottą

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3 g soli
  • 50 ml wody
  •  

Nadzienie z dyni

  • 450 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże jajka
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g ricotty
  • 75 g startego żółtego sera 
  • 30 g pestek dyni
  • 10 g curry
  • 2 g soli i pieprzu

 

Wykonanie:

Ciasto

W misce wymieszać wszystkie składniki ciasta. Wyrobić na gładką masę. Uformować ją w kulę, zawinąć w lekko zwilżoną ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce na godzinę.Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wyłożyć na dno formy o średnicy 32 cm posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką bądź obłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać fasolę lub ryż (dzięki temu ciasto nadmiernie nie urośnie). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Po kwadransie zdjąć z ciasta papier i piec dalej przez ok. 10 minut, do czasu aż placek się zrumieni.

Nadzienie z dyni

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć dynię, ok. 10-15  minut. W misce roztrzepać jajka, wlać kremówkę, dodać dynię, ricottę i ser żółty. Całość zmiksować na gładką masę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Na upieczony spód wylać dyniowo-serowe nadzienie, posypać uprażonymi pestkami dyni i pokruszoną ricottą. Włożyć tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 30 minut, aby góra nabrała złotobrązowego koloru.

Podawać jeszcze ciepłą :)


Wieloletnia współpraca

Nasza współpraca z dostawcami oparta jest na dobrych relacjach i pełnym zaufaniu! Dowiedź się więcej >

wegetarianskie weganskie zero plate zero waste ekologiczne owoce sadko zrównoważony rozwój

Sernik na zimno z malinami

Łatwy przepis na pyszny sernik z malinami z dodatkiem białej czekolady.

deser makro chef na słodko owoce

Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Szara reneta to stara odmiana jabłoni idealna na jabłecznik! Wróć do smaków z dzieciństwa i połącz to z przepyszną bezą.

beza deser na słodko wegetarianskie owoce

Crème brûlée

Klasyka wśród słodyczy, czyli crème brûlée, to doskonały sposób, aby urozmaicić twoje myślenie o deserach. Wędrówka w poszukiwaniu nowych doznań? Czemu nie.

wegetarianskie na słodko

Pęczotto z grzybami

Kasza i grzyby to duet doskonały. W pojedynkę smakują dobrze, ale w połączeniu to istna rozkosz dla podniebienia!

grzyby wino wegetarianskie akademia inspiracji