Sernik na zimno z malinami
21. października 2019

- 40 g Biszkopty Makro Chef
- 10 g Masło Aro
- 10 g Migdał cały blanszowany Makro Chef
- 100 g Twaróg mielony Aro
- 60 g Czekolada biała
- 20 g Śmietanka 30% Makro Chef
- 10 g Żelatyna Aro
- 50 g Maliny świeże
- Wanilia świeża

Przygotować foremkę wyłożoną papierem do piecznią na dnie. Migdał sprażyć na suchej patelni, po wystygnięciu drobno posiekać. Biszkopty pokruszyć wymieszać z masłem i migdałami na jednolitą masę. Masę przełożyć na dno foremki i ugnieść. Na masę poukładać maliny a foremkę wstawić do lodówki. Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej a żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Ciepłą żelatynę mieszamy z rozpuszczoną ciepłą czekoladą, dodajemy ziarna wanilii i mieszamy z twarogiem. Szybko wykładamy na przygotowaną wcześniej foremkę z malinami. Następnie obsypujemy startą białą czekoladą na górze i wstawiamy deser do lodówki.
Uwaga! Przy łączeniu twarogu z białą czekolada twaróg nie może być wyjęty prosto z lodówki - musi mieć temperaturę zbliżoną do temperatury jeszcze płynnej białej czekolady. Za zimny twaróg spowoduje rozwarstwienie się masy.
Dynia kojarzy się obecnie z beztroską zabawą halloweenową, ale w naszych głowach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i potrawy naszej babci - sprawdź teraz słodki nowoczesny przepis i daj ponieść się wspomnieniom.
8. października 2019
wegetarianskie
warzywa
na słodko
deser
Klasyka wśród słodyczy, czyli crème brûlée, to doskonały sposób, aby urozmaicić twoje myślenie o deserach. Wędrówka w poszukiwaniu nowych doznań? Czemu nie.
17. września 2019
wegetarianskie
na słodko