Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 300 g masła
  • 6 żółtek

 

Masa jabłkowa

  • 2 kg jabłek szara reneta
  • 70 g cukru
  • 15 g cukru cynamonowego
  • 15 g cukru wanilinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 25 g skrobi ziemniaczanej

 

Beza

  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • 3 g skrobi ziemniaczanej

Cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Ciasto

Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, cukier wanilinowy i łyżkę proszku do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki masło o temperaturze pokojowej i połączyć składniki palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dorzucić żółtka i wyrobić wszystko jeszcze raz. Z ciasta uformować kulę, owinąć lekko wilgotną ściereczkę, wstawić do lodówki na godzinę.

Masa jabłkowa

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier, cukier cynamonowy i wanilinowy. Całość dokładnie wymieszać, odstawić. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 równe części, 1/3 ciasta schować z powrotem do lodówki. Z 2/3 pozostałego ciasta uformować kulę i rozwałkować na cienki prostokątny placek. Ostrożnie przenieść go do formy (25 x 35 cm) posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.

 


Wieloletnia współpraca

Nasza współpraca z dostawcami oparta jest na dobrych relacjach i pełnym zaufaniu! Dowiedź się więcej >

wegetarianskie weganskie zero plate zero waste ekologiczne owoce sadko zrównoważony rozwój

Sernik na zimno z malinami

Łatwy przepis na pyszny sernik z malinami z dodatkiem białej czekolady.

deser makro chef na słodko owoce

Tarta z dynią i ricottą

Dynia kojarzy się obecnie z beztroską zabawą halloweenową, ale w naszych głowach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i potrawy naszej babci - sprawdź teraz słodki nowoczesny przepis i daj ponieść się wspomnieniom.

wegetarianskie warzywa na słodko deser

Crème brûlée

Klasyka wśród słodyczy, czyli crème brûlée, to doskonały sposób, aby urozmaicić twoje myślenie o deserach. Wędrówka w poszukiwaniu nowych doznań? Czemu nie.

wegetarianskie na słodko

Pęczotto z grzybami

Kasza i grzyby to duet doskonały. W pojedynkę smakują dobrze, ale w połączeniu to istna rozkosz dla podniebienia!

grzyby wino wegetarianskie akademia inspiracji