Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką
8. października 2019

Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 15 g cukru wanilinowego
- 2 g proszku do pieczenia
- 300 g masła
- 6 żółtek
Masa jabłkowa
- 2 kg jabłek szara reneta
- 70 g cukru
- 15 g cukru cynamonowego
- 15 g cukru wanilinowego
- sok z 1/2 cytryny
- 25 g skrobi ziemniaczanej
Beza
- 5 białek
- 300 g cukru
- 3 g skrobi ziemniaczanej
Cukier puder do posypania

Ciasto
Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, cukier wanilinowy i łyżkę proszku do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki masło o temperaturze pokojowej i połączyć składniki palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dorzucić żółtka i wyrobić wszystko jeszcze raz. Z ciasta uformować kulę, owinąć lekko wilgotną ściereczkę, wstawić do lodówki na godzinę.
Masa jabłkowa
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier, cukier cynamonowy i wanilinowy. Całość dokładnie wymieszać, odstawić. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 równe części, 1/3 ciasta schować z powrotem do lodówki. Z 2/3 pozostałego ciasta uformować kulę i rozwałkować na cienki prostokątny placek. Ostrożnie przenieść go do formy (25 x 35 cm) posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.
Dynia kojarzy się obecnie z beztroską zabawą halloweenową, ale w naszych głowach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i potrawy naszej babci - sprawdź teraz słodki nowoczesny przepis i daj ponieść się wspomnieniom.
8. października 2019
wegetarianskie
warzywa
na słodko
deser
Klasyka wśród słodyczy, czyli crème brûlée, to doskonały sposób, aby urozmaicić twoje myślenie o deserach. Wędrówka w poszukiwaniu nowych doznań? Czemu nie.
17. września 2019
wegetarianskie
na słodko