Dorsz w pomidorach
21. października 2019

- 100 g Pomidory malinowe
- 10 g Cebula dymka
- 100 g Pomidorki koktajlowe
- 50 g Masło klarowane Makro Chef
- 90 g Ziemniak czerwony
- 2 g Tymianek świeży
- 180 g Polędwica z dorsza atlantyckiego
- 2 g Chrobotek reniferowy
- 50 g Cytryna

Na rozgrzaną patelnie z masłem klarowanym, po kolei dodajemy: pokrojoną drobno w słupki cebulę dymkę i kardamon roztarty w moździerzu, mieszamy i dodajemy pokrojone w słupki pomidory malinowe, sól, pieprz cytrynowy i szczyptę cukru trzcinowego. Następnie dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, świeży tymianek, wymieszamy i dusimy przez 2 minuty. Ziemniaki myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Całości pieczemy w temp. 180 C przez około 50 minut, aż będą miękkie w środku. Następnie na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym smażymy polędwicę z dorsza na wolnym ogniu tylko z jednej strony, polewając łyżką masło na górę ryby. Gotowego dorsza należy skropić sokiem z cytryny. Podajemy na pomidorach z ziemniakiem czerwonym.
Znasz kuchnię Zero Waste? Poznaj kolejny etap - dania Zero Plate! To niekonwencjonalny, a równocześnie ekologiczny sposób przygotowania oraz podania posiłków. Wykorzystaj to, co masz pod ręką w swojej kuchni. Poznawaj przepisy, dzięki którym nie będziesz musiał używać talerza a do tego zaciekawisz każdego!
12. września 2019
ekologiczne
warzywa
ryby
zero plate
zero waste
fit