Dorsz w pomidorach

Dorsz w pomidorach

składniki

  • 100 g     Pomidory malinowe
  • 10 g       Cebula dymka
  • 100 g     Pomidorki koktajlowe
  • 50 g       Masło klarowane Makro Chef
  • 90 g       Ziemniak czerwony
  • 2 g         Tymianek świeży
  • 180 g     Polędwica z dorsza atlantyckiego
  • 2 g         Chrobotek reniferowy
  • 50 g       Cytryna

 

wykonanie

Na rozgrzaną patelnie z masłem klarowanym, po kolei dodajemy: pokrojoną drobno w słupki cebulę dymkę i kardamon roztarty w moździerzu, mieszamy i dodajemy pokrojone w słupki pomidory malinowe, sól, pieprz cytrynowy i szczyptę cukru trzcinowego. Następnie dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, świeży tymianek, wymieszamy i dusimy przez 2 minuty. Ziemniaki myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Całości pieczemy w temp. 180 C przez około 50 minut, aż będą miękkie w środku. Następnie na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym smażymy polędwicę z dorsza na wolnym ogniu tylko z jednej strony, polewając łyżką masło na górę ryby. Gotowego dorsza należy skropić sokiem z cytryny. Podajemy na pomidorach z ziemniakiem czerwonym.

 


Sakiewki z figą i sorbet z pomidora

Kuchenne fantazje #zeroplate - sakiewki z figą i sorbet... z pomidora!

zero waste zero plate makro chef fit

Krewetki królewskie z sosem chili

Niebanalnie podane owoce morza? Spróbuj przepisu na krewetki królewskie z sosem ze świeżych papryczek chilli.

fit owoce morza food lovers krewetki

Bagietka z łososiem teryiaki i sałatką spicyslow

Lekki, prosty, orzeźwiający przepis na lato!

street food ryby akademia inspiracji

Koszyczki z tortilli vs tatar z matjasa korzennego

Znasz kuchnię Zero Waste? Poznaj kolejny etap - dania Zero Plate! To niekonwencjonalny, a równocześnie ekologiczny sposób przygotowania oraz podania posiłków. Wykorzystaj to, co masz pod ręką w swojej kuchni. Poznawaj przepisy, dzięki którym nie będziesz musiał używać talerza a do tego zaciekawisz każdego!

ekologiczne warzywa ryby zero plate zero waste fit