pęczotto z grzybami

Pęczotto z grzybami

Składniki: Food lovers

  • 100 g kaszy pęczak
  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku 
  • 10 g świeżego tymianku 
  • 100 ml białego wina 
  • 400 ml wywaru warzywnego
  • 30 g serka mascarpone 
  • 20 g parmezanu  
  • 15 ml sosu sojowego lub grzybowego
  • 70 g kurek
  • 80 ml oleju rzepakowego  
  • 2 szt. borowików
  • 2 szt. mini porów 
  • mix ziół do dekoracji
  • sól, pieprz

Wykonanie: food lovers

 

Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Po 2-3 minutach dodajemy przesiekany ząbek czosnku. Dodajemy pęczak i smażymy dalej przez 2 minuty. Następnie dodajemy listki świeżego tymianku. Do podsmażonego pęczaku dodajemy białe wino i odparowujemy do 1/3 objętości.

Następnym krokiem jest podlewanie pęczaku wywarem i gotowanie aż do miękkości. Gdy pęczak będzie miękki dodajemy ostatnią porcję wywaru, sos sojowy, serek mascarpone i starty parmezan - wymieszane składniki gotujemy kolejne 2 minuty - doprawiamy solą i pieprzem.

W tym czasie podsmażamy borowiki, kurki i mini pory. Pęczotto podawać w głębokim talerzu, na wierzchu ułożyć grzyby i pory, udekorować mieszanką ziół ozdobnych.

 

pęczotto z grzybami

Autorski przepis Szefów Kuchni Akademii Inspiracji.

Akademia Inspiracji: dane kontaktowe

 


Wieloletnia współpraca

Nasza współpraca z dostawcami oparta jest na dobrych relacjach i pełnym zaufaniu! Dowiedź się więcej >

wegetarianskie weganskie zero plate zero waste ekologiczne owoce sadko zrównoważony rozwój

Tarta z dynią i ricottą

Dynia kojarzy się obecnie z beztroską zabawą halloweenową, ale w naszych głowach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i potrawy naszej babci - sprawdź teraz słodki nowoczesny przepis i daj ponieść się wspomnieniom.

wegetarianskie warzywa na słodko deser

Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Szara reneta to stara odmiana jabłoni idealna na jabłecznik! Wróć do smaków z dzieciństwa i połącz to z przepyszną bezą.

beza deser na słodko wegetarianskie owoce

Crème brûlée

Klasyka wśród słodyczy, czyli crème brûlée, to doskonały sposób, aby urozmaicić twoje myślenie o deserach. Wędrówka w poszukiwaniu nowych doznań? Czemu nie.

wegetarianskie na słodko

Japoński ebi burger

Czarny burger – zdziwiony? Wszystko dzięki atramencie kałamarnicy, czyli sepii. To naturalny barwnik, który jest wyjątkowo ekonomiczny i bez smaku, dlatego nie martw się: bułka nie smakuje jak ryba.

street food akademia inspiracji krewetki