Akademia Inspiracji: japoński burger

Japoński ebi burger

Akademia Inspiracji: składniki

  • 150 g mięsa z krewetek bez pancerza,
  • 5 g drobno posiekanego zielonego szczypiorku,
  • 45 g skrobii ziemniaczanej,
  • białko z ½ jajka,
  • 50 g panierki panko,
  • 20 g świeżego ogórka 20 cm,
  • 40 g (liść) sałaty lodowej,
  • 4 g oleju sezamowego,
  • 2 g tartego, świeżego imbiru,
  • 0,4 l oleju do głębokiego smażenia,
  • 1 bułka do burgera "Black Burger",
  • sól i pieprz do przyprawienia.

Sos Marie-Rose:

  • 15 g ketchupu,
  • 15 ml majonezu,
  • 1 g sosu tabasco,
  • 7 ml brandy.

Akademia Inspiracji: wykonanie

Krewetki obieramy ze skorupek i siekamy.

Dodajemy siekany szczypiorek, skrobie, białko, tarty imbir, olej sezamowy, przyprawy, następnie formujemy kotlet i obtaczamy go w panierce panko.

Tak przygotowanego burgera smażymy na głębokim tłuszczu 5 min. w temperaturze 180°.

W tym czasie mieszamy składniki sosu i tostujemy przeciętą na pół bułkę. Obie połówki bułki smarujemy cienką warstwą sosu i układamy na nich poszatkowaną sałatę lodową.

Na koniec na dolnej połówce bulki układamy burgera z krewetek, dodajemy odrobinę sosu i składamy kanapkę.  

Akademia Inspiracji: dane kontaktowe


Krewetki królewskie z sosem chili

Niebanalnie podane owoce morza? Spróbuj przepisu na krewetki królewskie z sosem ze świeżych papryczek chilli.

fit owoce morza food lovers krewetki

Pęczotto z grzybami

Kasza i grzyby to duet doskonały. W pojedynkę smakują dobrze, ale w połączeniu to istna rozkosz dla podniebienia!

grzyby wino wegetarianskie akademia inspiracji

Meksykańskie tortille z kurczakiem i boczkiem

Już od czasów starożytnych meksykański stół bez tortilli to pusty stół. Legenda mówi, że tortilla została wymyślona przez jednego z miejscowych wieśniaków, który podarował ją swojemu głodnemu królowi. Wśród rdzennych Meksykanów tortille są również powszechnie używane jako przybory do jedzenia. Na ten moment tortilla jest popularnym rodzajem pieczywa także w USA.

street food makro chef

Filipińskie skrzydełka w sosie adobo

Termin adobo pochodzi od hiszpańskiego słowa adobar, oznaczającego marynatę. Praktyka marynowania mięsa w aromatycznej mieszance wykonanej z octu, soli, czosnku, papryki i oregano była powszechna w kuchni hiszpańskiej. Sos adobo jest intensywnie aromatyzowany i czerwony, ze względu na wspomnianą paprykę.

street food akademia inspiracji

Balijskie placki Cornfrittes

Chociaż kukurydza najczęściej kojarzy się z Ameryką, te chruupiące i pikantne placki kukurydziane to typowa indonezyjska przekąska.

weganskie street food akademia inspiracji wegetarianskie warzywa