Akademia Inspiracji: filipińskie skrzydełka

Filipińskie skrzydełka w sosie adobo

Akademia Inspiracji: składniki

  • 300 g (5 szt) skrzydełek kurczaka,
  • 14 g mielonej mielonej, wędzonej papryki,
  • 20 g papryczki chilli,
  • 150 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 65 ml octu jabłkowego,
  • 1 g (2 liście) laurowe,
  • 15 g (3 ząbki) czosnku,
  • 35 g brązowego cukru,
  • 7 g suszonego oregano,
  • 2,5 g mielonego kminu rzymskiego,
  • 14 g cynamonu,
  • 1 g gałki muszkatołowej,
  • 1 g anyżu,
  • sól i pieprz do przyprawienia,
  • 7 g łyżki ziaren kolendry,
  • 45 ml oliwy z oliwek.

Akademia Inspiracji: wykonanie

Skrzydełka dokładnie obtaczamy w soli, pieprzu, oregano oraz wędzonej papryce i odstawiamy na 15min.

Posiekaną papryczkę chilli i imbir podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy wszystkie przyprawy i smażmy jeszcze przez minutę. Dodajemy pomidory, ocet oraz cukier i gotujemy całość do zredukowania przez ok. 15 min.

Gorący sos przecieramy przez sito i polewamy nim skrzydełka. Układamy je na pergaminie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180° na 15min.

Upieczone skrzydełka wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia, tak skarmelizowane mięso przed podaniem układamy na 5 min. na rozgrzanym grillu i podajemy posypane odrobiną natki pietruszki.

Akademia Inspiracji: dane kontaktowe


Pęczotto z grzybami

Kasza i grzyby to duet doskonały. W pojedynkę smakują dobrze, ale w połączeniu to istna rozkosz dla podniebienia!

grzyby wino wegetarianskie akademia inspiracji

Meksykańskie tortille z kurczakiem i boczkiem

Już od czasów starożytnych meksykański stół bez tortilli to pusty stół. Legenda mówi, że tortilla została wymyślona przez jednego z miejscowych wieśniaków, który podarował ją swojemu głodnemu królowi. Wśród rdzennych Meksykanów tortille są również powszechnie używane jako przybory do jedzenia. Na ten moment tortilla jest popularnym rodzajem pieczywa także w USA.

street food makro chef

Japoński ebi burger

Czarny burger – zdziwiony? Wszystko dzięki atramencie kałamarnicy, czyli sepii. To naturalny barwnik, który jest wyjątkowo ekonomiczny i bez smaku, dlatego nie martw się: bułka nie smakuje jak ryba.

street food akademia inspiracji krewetki

Balijskie placki Cornfrittes

Chociaż kukurydza najczęściej kojarzy się z Ameryką, te chruupiące i pikantne placki kukurydziane to typowa indonezyjska przekąska.

weganskie street food akademia inspiracji wegetarianskie warzywa

Bagietka z łososiem teryiaki i sałatką spicyslow

Lekki, prosty, orzeźwiający przepis na lato!

street food ryby akademia inspiracji