Balijskie placki Cornfrittes
17. września 2019 | Sylwia Stachyra

- 140 g kukurydzy konserwowej,
- 100 g cukinii,
- 50 g czerwonej cebuli,
- 5 g szczypiorku,
- 80 g pomidora,
- 1 jajko,
- 10 g mąki pszennej,
- 10 g skrobii ziemniaczanej,
- 8 ml oleju do smażenia,
- 2 g siekanej kolendry,
- 2 g słodkiej papryki lub papryki chilli,
- sól i pieprz do smaku,
- 7 g curry.

Kukurydzę odsączamy. Cukinię, pomidora oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę o średnicy ziaren kukurydzy.
Łączymy te składniki z drobno krojonym szczypiorkiem, kolendrą i przyprawami, a następnie wbijamy jajko i mieszamy wszystko razem.
Kiedy nasza masa jest wymieszana, stopniowo dodajemy mąkę, bez przerwy mieszając. Odstawiamy na 15min aż cukinia i pomidor puszczą wodę. Z uzyskanej masy na rozgrzanej patelni smażymy placki do złotego koloru z obu stron.
Jeśli chcemy uzyskać wersję bezglutenową, zaleca się zastąpić mąkę pszenną dodatkową łyżką mąki ziemniaczanej.
Gotowe placki podawać z kwaśną śmietaną i sosem typy chilli.

Dynia kojarzy się obecnie z beztroską zabawą halloweenową, ale w naszych głowach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i potrawy naszej babci - sprawdź teraz słodki nowoczesny przepis i daj ponieść się wspomnieniom.
8. października 2019
wegetarianskie
warzywa
na słodko
deser
Klasyka wśród słodyczy, czyli crème brûlée, to doskonały sposób, aby urozmaicić twoje myślenie o deserach. Wędrówka w poszukiwaniu nowych doznań? Czemu nie.
17. września 2019
wegetarianskie
na słodko