Akademia Inspiracji: balijskie placki

Balijskie placki Cornfrittes

Akademia Inspiracji: składniki

  • 140 g kukurydzy konserwowej,
  • 100 g cukinii,
  • 50 g czerwonej cebuli,
  • 5 g szczypiorku,
  • 80 g pomidora,
  • 1 jajko,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 10 g skrobii ziemniaczanej,
  • 8 ml oleju do smażenia,
  • 2 g siekanej kolendry,
  • 2 g słodkiej papryki lub papryki chilli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 7 g curry.

Akademia Inspiracji: wykonanie

Kukurydzę odsączamy. Cukinię, pomidora oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę o średnicy ziaren kukurydzy.

Łączymy te składniki z drobno krojonym szczypiorkiem, kolendrą i przyprawami, a następnie wbijamy jajko i mieszamy wszystko razem.

Kiedy nasza masa jest wymieszana, stopniowo dodajemy mąkę, bez przerwy mieszając. Odstawiamy na 15min aż cukinia i pomidor puszczą wodę. Z uzyskanej masy na rozgrzanej patelni smażymy placki do złotego koloru z obu stron.

Jeśli chcemy uzyskać wersję bezglutenową, zaleca się zastąpić mąkę pszenną dodatkową łyżką mąki ziemniaczanej.

Gotowe placki podawać z kwaśną śmietaną i sosem typy chilli.

Akademia Inspiracji: dane kontaktowe

 


Wieloletnia współpraca

Nasza współpraca z dostawcami oparta jest na dobrych relacjach i pełnym zaufaniu! Dowiedź się więcej >

wegetarianskie weganskie zero plate zero waste ekologiczne owoce sadko zrównoważony rozwój

Tarta z dynią i ricottą

Dynia kojarzy się obecnie z beztroską zabawą halloweenową, ale w naszych głowach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i potrawy naszej babci - sprawdź teraz słodki nowoczesny przepis i daj ponieść się wspomnieniom.

wegetarianskie warzywa na słodko deser

Jabłecznik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Szara reneta to stara odmiana jabłoni idealna na jabłecznik! Wróć do smaków z dzieciństwa i połącz to z przepyszną bezą.

beza deser na słodko wegetarianskie owoce

Crème brûlée

Klasyka wśród słodyczy, czyli crème brûlée, to doskonały sposób, aby urozmaicić twoje myślenie o deserach. Wędrówka w poszukiwaniu nowych doznań? Czemu nie.

wegetarianskie na słodko

Pęczotto z grzybami

Kasza i grzyby to duet doskonały. W pojedynkę smakują dobrze, ale w połączeniu to istna rozkosz dla podniebienia!

grzyby wino wegetarianskie akademia inspiracji