Akademia Inspiracji: bagietka z łososiem

Bagietka z łososiem teryiaki i sałatką spicyslow

Akademia Inspiracji: składniki

  • 100 g świeżego filetu z łososia (ze skórką),
  • 140 g (1 szt) mrożona bagietka do pieczenia,
  • 4 ml oleju.

Sos teryiaki:

  • 17 ml sosu sojowego,
  • 15 ml octu ryżowego,
  • 7 g brązowego cukru,
  • 1 g czosnku,
  • 4 g świeżego imbiru,
  • 1 g ziaren sezamu.

Sałatka spicyslow:

  • 3 g cukru pudru,
  • 2 ml octu ryżowego,
  • 9 g marchewki,
  • 45 g kapusty pekińskiej,
  • 7 g czerwonej cebuli,
  • 12 g selera naciowego,
  • 1 g drobno posiekanej mięty (same listki),
  • 1 g pęczka drobno posiekanej kolendry.

Dressing:

  • 2 ml soku z wyciśniętych limonek,
  • 2 ml octu ryżowego,
  • 3 g cukru pudru,
  • 1 ml sosu rybnego,
  • 1 g papryczki chilli.

Akademia Inspiracji: wykonanie

Bagietkę pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tym czasie przygotowujemy sos teryiaki. Imbir i czosnek podsmażamy w garnku, wlewamy ocet ryżowy i sos sojowy, a następnie cukier. Całość gotujemy do zredukowania 1/3, na końcu dodajemy podprażony na suchej patelni sezam.

Łososia obsypujmy odrobiną soli i smażymy po obu stronach przez ok. 6 min. na koniec polewamy sosem.

W tym czasie przygotowujemy dressing do sałatki. Wyjmujemy pestki z chilli i siekamy je w kostkę, dodajemy ocet, cukier, sok z limonki oraz sos rybny i mieszamy, aż cukier się rozpuści.

Następnie przygotowujemy sałatkę. Marchewkę i selera kroimy w Juliane. Kapustę drobno siekamy, a cebulę kroimy w niewielkie piórka. Ocet mieszamy z cukrem i wrzucamy do niego marchewkę na 20 min. Następnie odcedzamy przez sitko i łączymy wszystkie składniki razem z posiekanymi. Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem.

W przekrojonej wzdłuż bagietce układamy odrobinę sałatki, dodajemy nieco sosu teryiaki i łososia w sosie teryiaki.

Akademia Inspiracji: dane kontaktowe

 


Dorsz w pomidorach

Delikatne mięso dorsza w sosie pomidorowym z czerwonymi kremowymi ziemniakami i pomidorkami.

ryby fit

Pęczotto z grzybami

Kasza i grzyby to duet doskonały. W pojedynkę smakują dobrze, ale w połączeniu to istna rozkosz dla podniebienia!

grzyby wino wegetarianskie akademia inspiracji

Meksykańskie tortille z kurczakiem i boczkiem

Już od czasów starożytnych meksykański stół bez tortilli to pusty stół. Legenda mówi, że tortilla została wymyślona przez jednego z miejscowych wieśniaków, który podarował ją swojemu głodnemu królowi. Wśród rdzennych Meksykanów tortille są również powszechnie używane jako przybory do jedzenia. Na ten moment tortilla jest popularnym rodzajem pieczywa także w USA.

street food makro chef

Japoński ebi burger

Czarny burger – zdziwiony? Wszystko dzięki atramencie kałamarnicy, czyli sepii. To naturalny barwnik, który jest wyjątkowo ekonomiczny i bez smaku, dlatego nie martw się: bułka nie smakuje jak ryba.

street food akademia inspiracji krewetki

Filipińskie skrzydełka w sosie adobo

Termin adobo pochodzi od hiszpańskiego słowa adobar, oznaczającego marynatę. Praktyka marynowania mięsa w aromatycznej mieszance wykonanej z octu, soli, czosnku, papryki i oregano była powszechna w kuchni hiszpańskiej. Sos adobo jest intensywnie aromatyzowany i czerwony, ze względu na wspomnianą paprykę.

street food akademia inspiracji